naar Marker Nieuws indexpagina
College Waterland steunt landelijke projecten rondom troonswisseling
 

Zoals bekend vindt op 30 april 2013 de troonswisseling plaats en wordt Koning Willem-Alexander ingehuldigd. Vanwege dit Koninklijke moment zijn er twee initiatieven ontstaan, namelijk het project “Kroonappels” en het project “Koningsbomen”. Het college van gemeente Waterland ondersteunt deze initiatieven van harte en wil deze graag bij haar inwoners onder de aandacht brengen.

Project “Kroonappels”

Het Oranje Fonds reikt jaarlijks de Appeltjes van Oranje uit. Vanwege de troonswisseling is een aanvullend initiatief ontstaan, namelijk de Kroonappels. Op de website van het Oranjefonds-Kroonappels kunnen maatschappelijke initiatieven per gemeente door een ieder aangemeld worden. Burgemeester Luzette Wagenaar - Kroon: “Waterland is een gemeente die rijk is aan initiatieven op het gebied van vrijwilligerswerk. Het zou mooi zijn als daar één van een kans kan maken op extra waardering in de vorm van een Kroonappel.”

Project “Koningsbomen”

Stichting Nationale Boomfeestdag en Koninklijke Bond van de Oranjevereniging hebben, in overleg met de Rijksvoorlichtingsdienst, het project “Koningsbomen” opgezet. Het project komt voort uit de landelijke traditie om bij een troonswisseling een Koningslinde te planten. 
Burgemeester Luzette Wagenaar - Kroon meldt dat ook in de gemeente Waterland in elk geval een Koningsboom komt te staan, en wel nabij het gemeentehuis in Monnickendam. “De Koningslinde is een levend monument ter herinnering aan het  historische moment van de troonswisseling. Wellicht hebben ook de andere Waterlandse kernen interesse in een Koningslinde als monument. Deze wens kan door de kernraden kenbaar worden gemaakt bij het college van burgemeester en wethouders.”  De gemeente heeft de kernraden hierover geïnformeerd. 

Waar en wanneer de Koningslinde in Monnickendam wordt geplant, wordt in een later persbericht bekend gemaakt.

 
www.kroonappels.nl

www.koningsbomen.nl

Bron: Gemeente Waterland, donderdag 28 februari 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina