naar Marker Nieuws indexpagina
Nederland (vrouwen) 1-1 gelijk tegen Finland
Kelly krijgt wederom speelminuten

Wedstrijdverslag
Het Nederlands elftal heeft de wedstrijd in de 1e ronde van de Cyprus Cup 2013 tegen Finland met 1-1 gelijk gespeeld. Bij rust was het ondanks meer balbezit voor Oranje 0-1 voor Finland door een doelpunt in de 36e m. Nederland keek lang tegen deze achterstand aan maar speelde in de 2e helft goed en kreeg het ook enkele grote kansen. Pas in de 83e m. kwam de gelijkmaker op het scorebord door toedoen van Danielle van de Donk.
Bondscoach Roger Reijners was niet ontevreden over de wedstrijd. "In de 1e helft hadden we wel meer balbezit maar voetbalden we teveel achteruit. In de 2e helft waren we vaker op de helft van Finland te vinden. We scoren de verdiende gelijkmaker en kregen nog een aantal kansen op de winnende goal."

Nabeschouwing bondscoach Roger Reijners
Bondscoach Roger Reijners was na afloop niet ontevreden over de wedstrijd. "We zijn hier met een grote groep spelers op Cyprus zodat we zowel wedstrijden kunnen spelen als kunnen doorgaan met trainen. Dat was ook de reden dat er een aantal spelers in de basis stonden die anders niet zo vaak in de basis starten. Het kan best zijn dat we in de volgende wedstrijd met een compleet andere basiself beginnen.
Tegen Finland hebben we in de 1e helft meer balbezit. We voetballen echter teveel achteruit. Dat is ten dele een verdienste van Finland dat goed gegroepeerd verdedigde, maar wij laten zelf ook teveel momenten onbenut om wel vooruit te spelen. We komen 0-1 achter. De bal wordt van achteruit bij ons diep gespeeld. Voorin lijden we balverlies, Finland neemt meteen over en speelt de bal weer diep. Onze organisatie was op dat moment weg waardoor een Finse speelster op Loes Geurts kan afgaan en kan scoren: 0-1.
In de 2e helft hebben we nog steeds meer balbezit maar we spelen nu ook vaker op de helft van de finse vrouwen. We scoren de verdiende gelijkmaker. Marlous Pieete zet voor vanaf rechts en Danielle van de Donk kan bij de 1e paal intikken. We krijgen daarna nog een paar grote kansen waardoor we zelfs de winst naar ons konden toetrekken, maar het bleef 1-1.
Finland bleek een aardige ploeg, fysiek sterk met opportunistisch spel. Zij spelen vanuit een verdedigende organisatie en proberen dat snel het spel over te nemen. Op 1 moment na hadden we dat goed onder controle en we hebben zelf toch een aantal kansen weten te creeren.
Ook al spelen we met een sterk roulerende basiself, we gaan toch elke wedstrijd voor een goed resultaat. Goede wedstrijden spelen en goed trainen, dat zijn onze doelen."

Persbericht KNVB. Oranje opent Cyprus Cup met gelijkspel tegen Finland
Het Nederlands vrouwenelftal heeft in de openingswedstrijd van het toernooi om de Cyprus Cup met 1-1 gelijkgespeeld tegen Finland. In Larnaca was Oranje veruit de betere ploeg, maar verzuimde het de kansen te benutten. Invaller Daniëlle van de Donk scoorde in de 82e minuut na een fraaie aanval de enige Nederlandse treffer. Verdediger Kim Dolstra maakte in het GSZ Stadium haar Oranjedebuut, Sherida Spitse speelde haar 75e interland.
De Oranjevrouwen domineerden het grootste deel van de wedstrijd en creëerden een aantal goede kansen. In de eerste helft had Manon Melis tweemaal de openingstreffer op haar schoen, maar de Finse keeper redde knap. In de 36e minuut kwam Oranje echter op achterstand, nadat Finland snel omschakelde en via Sanna Talonen beheerst afrondde. ,,We hadden wel een overwicht, maar speelden iets te behoudend, te weinig vooruit. In de tweede helft was ons spel meer naar voren gericht'', zag bondscoach Roger Reijners.
Dat resulteerde opnieuw in een aantal goede mogelijkheden, zeker in de slotfase toen Finland het mes op de keel werd gezet. Na de gelijkmaker van Van de Donk, die met een goede loopactie een afgemeten voorzet van Marlous Pieëte verzilverde, dwong Oranje de Finse vrouwen ver terug.
Een tweede treffer was verdiend geweest, vond ook Reijners, maar bleef uit. ,,We spelen nu met 1-1 gelijk, maar dat strookt niet met de kansenverhouding. Als je de wedstrijd en de kansen over negentig minuten bekijkt, hadden we hier moeten winnen. Desondanks ben ik niet teleurgesteld, want we weten wat we aan het doen zijn. Dit zijn wedstrijden op hoog niveau. Het is goed om hier op de Cyprus Cup, een belangrijk toernooi, te zijn. We beschikken over prima faciliteiten, kunnen hier uitstekend trainen en ons verder als groep ontwikkelen richting het EK.''
Vrijdag speelt Nederland op de Cyprus Cup tegen Zwitserland, gevolgd door de ontmoeting op maandag met Canada, bronzen medaillewinnaar op de Olympische Spelen van 2012 en de huidige nummer zeven van de wereld.
De komende maanden ligt de focus voor de Oranjevrouwen geheel op het EK dat van 10 tot en met 28 juli in Zweden wordt gehouden. Nederland treft in de poulefase titelverdediger Duitsland, Noorwegen en IJsland. De eerstvolgende thuisinterland is op dinsdag 9 april in Den Haag waar ze het opnemen tegen Olympisch kampioen Verenigde Staten.

Statistieken
Wedstrijd: Nederland - Finland
Datum: 06-03-12013
Locatie: GSZ Stadion Lacarna, Cyprus
Aard wedstrijd: 1e ronde Cyprus Women's Cup 2013
Scheidsrechter Graziella Pirriatore (Italië)

Opstelling Nederland
Doel: 1. Loes Geurts; achter: 2. Dyanne Bito, 3. Kim Dolstra, 4. Mandy van den Berg, 5. Claudia van den Heiligenberg; verdedigende middenvelders: 6. Anouk Hoogendijk, 8. Sherida Spitse; aanvallende middenvelders: 7. Marlous Pieete, 10. Maayke Heuver, 11. Renee Slegers; spits: 9. Manon Melis.

Wisselspeelsters: 12. Leonne Stentler, 13. Danielle van de Donk, 16. Angela Christ, 20. Kelly Zeeman.

NB. De selectie omvat 28 speelsters; de overige speelsters nemen deze wedstrijd plaats op de tribune. Omdat er in 8 dagen tijd 4 wedstrijden worden gespeeld, zal er naar verwachting veel worden gerouleerd.