naar Marker Nieuws indexpagina

College stelt raad voor om bestemmingsplannen bij te stellen

 
Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om de diverse bestemmingsplannen die op dit moment voor Waterland worden gemaakt, gewijzigd vast te stellen. Naar aanleiding van bijeenkomsten en oproepen om te reageren op de voorlopige plannen, zijn veel reacties ontvangen. Een deel van deze reacties geeft volgens het college aanleiding om de plannen bij te stellen. Naar verwachting is Waterland nog voor de zomervakantie in één klap af van alle oude bestemmingsplannen.
 
Zelfde onderwerpen
Veel reacties van inwoners, organisaties en bedrijven hebben betrekking op dezelfde onderwerpen. Voor Monnickendam Binnen de Vesting gaan de zienswijzen bijvoorbeeld vooral over groen langs de grachten en de wijzigingsbevoegdheid voor horeca/winkelruimte bij de Gooische Kaai en de kop van 't Prooyen. Voor wat betreft Marken gaat het met name om het woningbouwproject Bennewerf en de aanlegsteiger voor riviercruiseschepen. Bij het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied zijn vooral reacties ontvangen over het Mirror Hotel en evenementen op het Hemmeland.
 
Aanpassingen
Het college stelt voor de bestemmingsplannen op een aantal punten aan te passen. Zo wordt de wijzigingsbevoegdheid voor de kop van ’t Prooyen aangepast, zodat een eventueel initiatief  in voldoende mate moet voorzien in parkeergelegenheid. Ook wordt voorgesteld om een strook met de bestemming "Groen" te leggen langs een groot deel van de grachten in de binnenstad. Omdat de procedure voor een aantal woningbouwprojecten is vertraagd, stelt het college voor om op die locaties de huidige planologische situatie te handhaven. Dit betekent bijvoorbeeld dat de locatie van de Bennewerf op Marken voorlopig de huidige agrarische bestemming behoudt. Dit geldt ook voor de locatie van het Mirror Hotel in Monnickendam. De aparte bestemmingsplanprocedures voor deze projecten lopen overigens wel gewoon door. Het college stelt eveneens voor om de plannen voor grote evenementen op het Hemmeland bij te stellen. Tot slot worden ook enkele specifieke regelingen uit de bestemmingsplannen verwijderd. Zo wordt op aandringen van de provincie Noord-Holland een streep gezet door de regeling voor nieuwe (loon)bedrijven.
 
Ruime belangstelling
Wethouder Kools is tevreden met het aantal reacties. “Het is goed om te zien dat de nieuwe bestemmingsplannen zo in de belangstelling staan. Het college wil hier ook echt iets mee doen. De ingediende reacties hebben een belangrijke rol gespeeld  in de voorstellen die we nu aan de gemeenteraad voorleggen. Als alles goed gaat hebben we nog vóór de zomervakantie alle oude bestemmingsplannen vervangen voor nieuwe plannen. Plannen die flexibeler zijn en inwoners en bedrijven meer ruimte geven om iets moois te maken”. 

Naar verwachting behandelt de gemeenteraad de voorstellen voorbereidend op donderdag 4 april. De voorstellen zijn uiterlijk 15 maart beschikbaar op de website van de gemeente.
 
 

Bron: Gemeente Waterland, dinsdag 12 maart 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina