naar Marker Nieuws indexpagina
Vrouwen zesde bij Cyprus Cup
 
Door : Welmoed de Lang 
Het Nederlands vrouwenelftal is woensdag bij de Cyprus Cup op een zesde plaats geëindigd. Het duel met Schotland, om de vijfde en zesde plaats, ging na een snelle rode kaart van Mirte Roelvink met 0-1 verloren.
 
,,Je wilt natuurlijk het liefst alle wedstrijden winnen. Maar gezien het feit dat we met verschillende opstellingen gespeeld hebben en de fase waarin we zitten, kan ik leven met een zesde plaats”, aldus bondscoach Roger Reijners, die met een groep van 28 speelsters naar Cyprus afreisde.
 
Na de gelijke spelen tegen Finland (1-1) en Zwitserland (1-1), was Canada net als een jaar eerder met 0-1 te sterk. Tegen Canada bracht Reijners relatief het sterkste elftal in het veld, terwijl tegen Schotland veel andere speelsters speeltijd kregen.
 
Grote kans Heuver
Desondanks kwamen de Oranjevrouwen sterk uit de startblokken. Al na tien minuten speelde aanvoerder Anouk Hoogendijk met een splijtende pass Priscilla de Vos vrij, die de bal op een presenteerblaadje legde voor Maayke Heuver. De speelster van FC Twente schoof de bal echter met de binnenkant van de voet naast.
 
,,Het klinkt eentonig, maar we kregen weer een geweldige kans”, aldus Reijners, die zag dat zijn ploeg vervolgens binnen een mum van tijd met tien man stond en een tegentreffer te verwerken kreeg. ,,Het ging bij twee identieke situaties mis. We stonden in beide gevallen niet goed bij een diepe bal”, oordeelde Reijners.
 
Na twintig minuten trok Roelvink net buiten het strafschopgebied aan de noodrem, nadat een bal vanuit de Schote verdediging achter de achterste Oranjelinie viel. Tien minuten later kon Kim Little na opnieuw een lange bal alleen op Sari Veenendaal af. De aanvalster kapte de Oranjedoelvrouw uit en tikte binnen. ,,Dat soort ballen moeten we beter inschatten. We hielden steeds onze eigen vrouw in de gaten en vergaten de lopende mensen. Daardoor waren we vaak te laat.”
 
Matige tweede helft
Door centrumspits De Vos te wisselen door middenvelder Kelly Zeeman, en buitenspeelsters Renée Slegers en Sylvia Smit naar binnen te halen, hoopte Reijners zowel op meer verdedigend evenwicht, als aanvalskracht. En hoewel Schotland na rust nauwelijks meer gevaarlijk kon worden, kwam ook Oranje niet meer door de Schotse defensie heen. Reijners: ,,We wilden gebruik maken van onze snelheid. Maar we speelden dat steeds niet goed uit.”
 
Ierland eindigt het toernooi na het verlies op Finland als laatste. Nieuw-Zeeland wordt na de winst op Zwitserland derde. De finale gaat tussen Engeland en Canada.
De Cyprus Cup geldt voor Oranje als voorbereiding op het EK dat van 10 tot en met 28 juli in Zweden plaatsvindt. Eerstvolgende interlands van de Oranjevrouwen zijn op 5 april (Denemarken-uit) en 9 april (USA in ADO Den Haag Stadion, 19.00u).
 
Het basis elftal
 
KNVB-persbericht " Oranjevrouwen onderuit in slotwedstrijd Cyprus Cup"
Het Nederlands vrouwenelftal is het toernooi om de Cyprus Cup op de zesde plaats geëindigd. In de slotwedstrijd van het twaalflandentoernooi ging de ploeg van bondscoach Roger Reijners met 1-0 onderuit tegen Schotland. Arsenal-middenvelder Kim Little scoorde de enige treffer in de 31e minuut.
Oranje kreeg al na zes minuten een dot van een kans toen Maayke Heuver door Priscilla de Vos vrij voor de keeper werd gezet, maar haar inzet ging voorlangs. Een kwartier later volgde een fikse tegenvaller toen Mirte Roelvink een doorgebroken speelster onderuit haalde en met een rode kaart van het veld moest. ,,We begonnen redelijk goed aan de wedstrijd en wilden vooruit voetballen. Na de rode kaart werd het echter een andere wedstrijd waarin we met tien man veel moesten tegenhouden. Al met al was dit te weinig'', concludeerde Reijners over het duel in Nicosia.
Eerder in het toernooi speelde Oranje tweemaal gelijk tegen Finland en Zwitserland (beide 1-1) en leed het een nipte nederlaag tegen Canada (1-0), winnaar van Olympisch brons in 2012. In totaal scoorde Nederland tweemaal in de vier duels. Reijners: ,,We zullen effectiever moeten worden. We hebben dit toernooi veel kansen gehad, waaronder een aantal heel goede uitgespeelde mogelijkheden. Dat zijn wel momenten waar het om gaat in het internationaal topvoetbal.''  De zesde plek was dit jaar het maximale voor Oranje in Cyprus. ,,Dat resultaat is altijd teleurstellend, want je speelt altijd om te winnen'', zegt Reijners. ,,Maar je moet het wel afzetten tegen de doelstellingen. En de samenstellingen van de teams die in het veld stonden. We waren hier met een grote selectie van 28 speelsters. Bijna iedereen is aan speelminuten toegekomen, waardoor we met veel wisselende samenstellingen hebben gespeeld. Daarbij hebben we een goed beeld gekregen van iedereen, ook van de nieuwelingen. Bovendien konden we hier uitstekend trainen. Kortom, het waren twaalf belangrijke en nuttige dagen.''
De Cyprus Cup gold voor Oranje als voorbereiding op het EK dat komende zomer Zweden plaatsvindt. De eerstvolgende thuisinterland van de Oranjevrouwen is op dinsdag 9 april in Den Haag waar ze het opnemen tegen Olympisch kampioen Verenigde Staten.
 
Statistieken:
Wedstrijd:  Nederland - Schotland
Datum: 13-03-2013
Locatie: GPS Stadium, Nicosia, Cyprus
Aard wedstrijd: plaatsingswedstrijd 5/6, Cyprus Women's Cup 2013
Scheidsrechter: Kristina Husballe (Denemarken)
Toeschouwers: 50
Ruststand: 0 - 1
Eindstand: 0 - 1
Reporter: Jan Wolthuis
 
Scoreverloop
32e m. 0-1 Kim Little

Kaarten:
21e m. rood voor Mirte Roelvink
90e m. geel voor Suzanne Malone (Schotland)

Opstelling Nederland
 
Opstelling: Sari van Veenendaal (FC Twente), Mirte Roelvink (FSV Gütersloh), Kim Dolstra (sc Telstar), Leonne Stentler (Ajax), Siri Worm (FC Twente), Anouk Hoogendijk (Ajax), Tessel Middag (Ajax), Sylvia Smit (PEC Zwolle), Maayke Heuver (FC Twente), Reneé Slegers (Linköpings FC) Priscilla de Vos (sc Telstar).
 
Wisselspeelsters: Loes Geurts, Kelly Zeeman, Stefanie van de Gragt, Sherida Spitse en Claudia van den Heiligenberg.

NB. De selectie omvat 28 speelsters; de overige speelsters nemen deze wedstrijd plaats op de tribune. In de voorgaande wedstrijden hebben veel andere speelsters gespeeld.

Bijzonderheden
-

Wissels:
Wissels: 46. Kelly Zeeman (sc Telstar) voor De Vos; 80. Stefanie van der Gragt (sc Telstar) voor Stentler.
 

Bron: VrouwenVoetbalNederland, woensdag 13 maart 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina