naar Marker Nieuws indexpagina
Petitie 'Géén cruiseschepen op Marken'
 
Op petities.nl kan de petitie "Geen cruiseschepen op Marken" ondertekend worden.
Met deze e-mail nodig ik je uit om deze petitie te bekijken en eventueel te ondertekenen.
 
AMA Waterways is een rederij die riviercruises organiseert in Nederland en het buitenland. Men wil een aanmeersteiger bouwen aan de noordkant van de haven van Marken omdat zij capaciteitsproblemen hebben in de havens van Hoorn en Volendam. De witte schepen die aanmeren zijn 110 of 135 meter lang, steken 6 meter boven de waterlijn uit en kunnen maximaal 150 gasten aan boord accommoderen. Er kunnen in het hoogseizoen (maart-mei) drie schepen per dag aanmeren, waarvan er dan één de gehele nacht blijft liggen. Aan boord worden de gasten volledig verzorgd (eten, drinken en souvenirs) en omdat zij bijna allemaal ouder zijn (65+), is er weinig bereidheid om te lopen voor attracties.
De gemeente Waterland is positief over het plan en verleend alle medewerking aan het realiseren van de steiger. De gemeente is ervan overtuigd dat de lokale economie van Marken er voordeel van zal hebben.
 
Informatie over aan te leggen steiger ten behoeve van de riviercruises op Marken
 
Riviercruises mogen zich verheugen in een grote belangstelling, het aantal internationale bezoekers dat in Nederland een klassieke Holland toer boekt stijgt nog steeds. Door een capaciteitsprobleem in de havens van Volendam en Hoorn zoeken rederijen uitbreiding van het aantal aanmeerplaatsen. Voorkeur gaat daarbij uit naar authentieke Hollandse plaatsen waar men in de oude kern kan aanmeren. 
 
AMA Waterways heeft de gemeente Waterland benaderd omdat deze rederij op eigen kosten een aanmeersteiger voor hun riviercruiseschepen wil realiseren op Marken. Gemeente Waterland staat hier positief tegenover en verklaart dat de lokale economie van Marken er wel bij zal varen. Dit laatste wordt door AMA Waterways genuanceerd want het blijkt dat de gasten alles aan boord kunnen krijgen zoals eten en drinken en ook aan boord souvenirs kunnen kopen. De internationale gasten zijn 65 jaar en ouder en niet gewend en bereid om lopend naar een attractie of horecagelegenheid te gaan. Daarbij wordt hen gedurende de reis excursies aangeboden zoals kaasmaken in de Midden-Beemster of de Tulpenexcursie in Slootdorp. De gasten besteden volgens onderzoek in een stad als Amsterdam, waar veel aanbod is, gemiddeld 30 tot 35 euro aan eten, drinken en souvenirs buiten het schip. De rederij verwacht op Marken aanbod voor zijn gasten dat authentiek is, makkelijk toegankelijk, in vele talen beschikbaar en flexibel inzetbaar gezien de aankomst en vertrektijden. Het bezoek aan een museum of een stadswandeling is geen uniek aanbod en wordt op meerdere plekken aangeboden. 
 
De havenmeesters in Hoorn en Volendam verklaren dat de schepen aanmeren en dat de gasten met bussen vervoerd worden naar attracties elders in Noord-Holland. Er is niet altijd landstroom aanwezig en havenbewoners ervaren zowel het geluid van de generatoren als het aanblik van de schepen als overlast. De detailhandel kan rekenen op enige omzet maar de horeca ontvangen weinig gasten van de riviercruiseschepen. De andere bezoekers van de haven die via het water arriveren vinden het aanblik van de stad of het dorp onaantrekkelijk door de grote witte schepen die ervoor liggen.  
 
De riviercruiseschepen zijn 110 of 135 meter lang, steken 6 meter boven het water uit en steken 1 tot 1,5 meter in het water. Er kunnen maximaal 150 gasten meevaren. Het hoogseizoen is de bollentijd. Gedurende de maanden maart, april en mei kunnen maximaal drie schepen per dag aanmeren; één in de ochtend, één in de middag en één die gedurende de nacht aan de steiger ligt. Daarna meren er drie tot tien schepen per week aan en kan de steiger ook gebruikt worden door boat-bike tours en de bruine vloot. AMA Waterways heeft het voornemen om landstroom aan te leggen om geluidsoverlast van generatoren te voorkomen. 
 
Gemeente Waterland heeft de steiger opgenomen in het voorontwerp bestemmingsplan Marken. Tot de eerste week van januari 2013 was er gelegenheid om een zienswijze in te dienen. AMA Waterways is bezig met de vereiste voorbereidingen en de planning is dat de schepen vanaf voorjaar 2014 gaan aanmeren. 
 
AMA Waterways is een rederij met 3 schepen van 110 m en 6 schepen van 135m. Zij varen op rivieren/binnenwater in Europa maar ook in Rusland, Afrika en Vietnam. Meer informatie op: www.amawaterways.com. De aangeboden reizen in Europa starten altijd in Amsterdam. De klassieke Holland toer heet Tulpentoer. 
 

Bron: Binnengekomen, dinsdag 19 maart 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina