Heerenveen wint van Telstar vrouwen
Kelly Zeeman maakt enige doelpunt voor Telstar
Heerenveen - Telstar Vrouwen 3-1

Door Frits Beekhuis
IJzig koud was het in het Friese Haagje, de line up boys en girls, die later ook als ballenjongen/-meisje mochten fungeren, verdienden meer dan ons respect. Het aanwezige publiek werd blij verrast door de speelsters van Heerenveen en Telstar, die er alles aan deden om er een leuke wedstrijd van te maken, daar werd je in ieder geval iets warmer van.

Heerenveen begon, zoals vaker de afgelopen weken, furieus. De eerste de beste Friese aanval werd direct bekroond met een wonderschoon doelpunt van Bernou Hylkema, ze is de laatste weken sowieso al op schot, maar deze mocht er ook weer zijn. Een afstandspegel van een metertje of veertig, met tegenwind, onhoudbaar voor Melissa van der Wiel, in de kruising.

Telstar was nog maar net bekomen van deze tegenslag of Heerenveen kwam al weer met een nieuwe aanvalsgolf. Vivianne Miedema was nadrukkelijk bij deze aanvallen betrokken en in de 21e minuut rondde ze een aanval doeltreffend af met een schuiver in de verste hoek. De Telstar verdediging zag er niet goed uit bij dit doelpunt.

Telstar had sowieso moeite met het tactische concept van Heerenveen. Telstar bleef te lang met 4 man achterin hangen terwijl Heerenveen juist met een 4-4-2 systeem speelde,  waar normaliter het 4-3-3 systeem werd gehanteerd. Dat resulteerde er ook in dat het middenveld een prooi werd voor Heerenveen, tel daarbij op dat Heerenveen met volle inzet speelde en de opbouw van Telstar vroeg stoorde, dan kun je concluderen dat Telstar vooral daardoor de eerste helft geen grip kreeg op de wedstrijd. De speldenprikjes die door Telstar werden uitgedeeld werden veelal over de linkerkant opgezet met Claudia v. d. Heiligenberg als gevaarlijkste speelster. Haar voorzetten werden of onschadelijk gemaakt door de uitstekende Heerenveen doelvrouwe Roxanne van den Berg, of er was niemand van Telstar die de bal het laatste zetje kon geven.

Vlak voor rust was de beste kans voor Telstar, dit keer eens niet over de linkerflank voorbereid,  voor de tot dan toe onzichtbare Priscilla de Vos. Ze ontving de bal op eigen helft en kon opstomen naar het Heerenveen doel,  haar schot werd onschadelijk gemaakt  door Van den Berg.

Bij de start van de tweede helft werd door trainer/coach Toon Beijer van Telstar pas een aanpassing gedaan in het Telstar concept, verdedigster Suzanne Marees werd gewisseld voor Lavinia Poku die op de linksbuiten positie ging spelen. Er bleven nu 3 Telstar verdedigers over en de slag werd nu uitgevochten op het middenveld.

Het was Heerenveen dat de beste kans kreeg om de score uit te breiden naar 3-0 en daarmee de wedstrijd definitief op slot te gooien. Sisca Folkertsma ontving de bal in de voet na een scrimmage voor het Telstar doel en mikte de bal op de paal.
In plaats van de 3-0 werd het echter 2-1,
Kelly Zeeman werkt de bal in minuut 69 na een corner in het doel van Heerenveen. Nu werd het spannend, zou Telstar in staat zijn de gelijkmaker te scoren? Telstar zette inderdaad aan, ze hadden vanaf dat moment het meeste  balbezit, Heerenveen werd achteruit gedrukt.  Kansen voor de ingevallen Dominique Vugts en voor spits Priscilla de Vos werden niet omgezet in een doelpunt, wederom door sterk optreden van doelvrouwe Roxanne van den Berg van Heerenveen.

Heerenveen kreeg in de counter ook nog een aantal kansen, met name Vivianne Miedema had meermaals de kans om de wedstrijd definitief te beslissen, ze wist zich geen raad met de geboden ruimte. De beste kans had ze na een vrije trap van Cynthia Beekhuis, Vivianne Miedema ontvangt de bal op de rand van het strafschopgebied maar kan Melissa van der Wiel niet verschalken doordat zij uitstekend staat opgesteld.

Het blijven dus spannende 20 minuten voor beide partijen. Telstar had dan de tweede helft meer balbezit,  maar ze doen daar te weinig mee. Het 15- jarige Heerenveen talent Sisca Folkertsma brengt in de laatste minuut  van de wedstrijd de overwinning naar Heerenveen. Met een tegenstandster in de rug krijgt ze de bal op het middenveld aangespeeld, tikt hem vervolgens met buitenkant voet rechts om de speelster heen en gaat zelf links om. Daarna kan ze alleen op Van der Wiel af en rond schitterend af. De klasse druipt er vanaf.

Telstar, met 6 Oranje selectie speelsters in de gelederen, kon het jonge en frisse Heerenveen met maar één A- international en meerdere jeugdinternationals vanavond niet verslaan, daar waar in de voorbeschouwingen iedereen een zekere overwinning voor Telstar had voorspeld. Bondscoach Roger Reijners heeft nog voldoende mogelijkheden om zijn selectie voor het komende EK uit te breiden met een aantal Heerenveen talenten.

Op basis van de inzet, het tactisch strijdplan en de prachtige doelpunten is de overwinning van Heerenveen meer dan verdiend.