naar Marker Nieuws indexpagina
Dirk Hakze schildert op muziek in Marken
Kunstproject op de haven
Dirk Hakze schildert op muziek van Gustav Mahler
 
Vanaf woensdag 27 maart tot en met dinsdag 9 april 2013 poseert Dirk Hatze op het havenhoofd van Marken met het project 'Studio Seguënte'
 
Dit voorjaar reist Studio Seguënte langs de IJsselmeerkust en door de provincie Noord Holland.
De komende periode op Marken.  Net als het afgelopen jaar is het gekozen muziekthema de muziek van Gustav Mahler (1860-1911). Deze was op uitnodiging van het Concertgebouworkest verschillende keren in Nederland. Daarbij bezocht hij regelmatig de kust van de voormalige Zuiderzee en liet zich daar inspireren door de geluiden van de zee.
 
Na Marken reist de studio naar Jachthaven Waterland in Monnickendam van 10 april tot en met 28 april. Vervolgens is het de bedoeling om door te gaan naar onder andere : Volendam, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik.
 
Deze schilderijen zijn te koop, kosten € 600,= per stuk
 
'Studio Seguénte'
Dit jaar vervolgd beeldend kunstenaar Dirk Hakze met zijn nieuwe project 'Studio Seguénte' zijn tournee door het noorden van Nederland. Het gaat hier om een object, wat de kunstenaar als een mobiel atelier gebruikt. De studio is een relatief klein object, dat van enige afstand gezien, boven het landschap lijkt te zweven. Het is aan de buitenkant wit geschilderd en wordt gekenmerkt door een repeterend patroon van lijnen, die een constructief doel dienen. 

Deze nieuwe opzet is een variant op het zeer succesvolle panoramaproject 'The Colors of Music'. In de studio worden iedere dag kleine schilderijen vervaardigd met afmetingen van dertig bij tachtig centimeter. Deze maatvoering is een verkleinde verhouding, die in verbinding staat met de gulden snede zoals deze ook door de Grieken is gebruikt voor het grondvlak van het Parthenon in Athene. De opvallende rode binnenwand geeft een naar binnen gekeerde atmosfeer aan de studio. 

Ook nu voorziet het concept erin, klassieke muziek te vertalen in schilderkunst. De bezoekers kunnen de kunstenaar van de buitenkant door het venster aanschouwen bij zijn werkzaamheden. Hier hangen tevens enige koptelefoons om de muziek waarop Hakze werkt te kunnen beluisteren. Het geluidsniveau van de koptelefoons staat echter zo afgesteld, dat ook de omgevingsgeluiden hoorbaar blijven. 

Wat de schilderkunstige opzet van dit project betreft, laat de kunstenaar zich niet uitsluitend door de muziek inspireren. Hij laat ook het landschap, het weer en de natuur op zich inwerken. In eerste aanzet worden op de witte panelen in lichte tinten landschappelijke lijnen uitgezet, die uit het ritme van de muziek voortkomen. Deze expressieve beschildering functioneert als drager voor de visuele vertaling van de muziek. De schilderijen hebben het karakter van abstracte zeegezichten. De hoogte van de horizon geeft niet alleen het volume van het orkest aan, maar laat ook de getijden van de zee en de bewegingen van de lucht in elkaar overvloeien. De muziek, die Dirk Hakze voor dit rondreizende project gebruikt, zijn de Nocturnes van de franse componist Frédéric Chopin (1810 - 1849). De uitvoering van de muziek is van Maria Joa?o Pires. 

Het idee voor deze projecten is vijfentwintig jaar geleden ontstaan, toen de kunstenaar de tentoonstelling "Vom Klang der Bilder" in Stuttgart bezocht. Toen werd zijn belangstelling gewekt voor de integratie van de muziek in de beeldende kunst. Ook in het autonome werk van Dirk Hakze is veelal de invloed van muziek te ontdekken. In 1987 begon hij met zijn performances, waarbij hij in samenwerking met andere beeldend kunstenaars, bij grote Pop- en Jazz concerten schilderde. Hij trad o.a. op bij concerten van: Miles Davis, James Brown, Santana, John Lee Hooker, Van Morrison, Curtis Mayfield en King Sunny Adé. Naast zijn land-art projecten heeft Dirk Hakze talloze opdrachten in de stedelijke omgeving gerealiseerd. Hij heeft zich daarbij gespecialiseerd in het beschilderen van grote, meest openbare gebouwen en het installeren van ruimtelijke objecten.
 
de binnenkant van het atelier  
 www.DirkHakze.com

Bron: PepProductions, vrijdag 29 maart 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina