naar Marker Nieuws indexpagina

Marker Museum en ‘Oranje en de Gouden Eeuw’

Wethouder Bert Schalkwijk wenst voorzitter Pieter Korstman een succesvol seizoen toe

 

 

‘Oranje en de Gouden Eeuw’ is de titel van de seizoenstentoonstelling in het Marker Museum, welke afgelopen zaterdag officieel werd geopend door wethouder Bert Schalkwijk. In bijzijn van het bestuur van de ‘Vereniging Historisch Eiland Marken’ en de vele vrijwilligers die de vereniging rijk is.
 
De tentoonstelling geeft een beeld van veel verschillende 20e eeuwse oranje Marker kostuums voor kinderen en volwassenen die op Koninginnedag worden gedragen. Enkele kleding-onderdelen dragen zelfs een beeltenis van leden van het koninklijk huis door de eeuwen heen. Uit de 19e eeuw is er een prachtige collectie bedrukte oranje doeken tentoongesteld die gebeurtenissen laten zien uit het leven van de toenmalige vorsten. Uit een wat verder verleden zijn er originele kostuums opgesteld die op Marken gedragen werden in de Gouden Eeuw. Zowel in de collectie van het Marker Museum als bij de Markers thuis zijn deze 17e eeuwse kledingstukken nog ruim-schoots aanwezig. Naast een bruidspaar met bruiloftsgasten is er kleding te zien die op hoogtijdagen werd gedragen op Marken. Het hoogtepunt van de tentoonstelling is het kostuum zoals dat werd gedragen door een verre voorouder van onze toekomstige koning Willem-Alexander: Tsaar Peter de Grote die aan het einde van de Gouden Eeuw enige tijd verbleef in Zaandam en Amsterdam. 
 
Voorzitter Korstman dankte in z’n openingswoorden onder andere de ‘Stichting Duurzaam Waterland’ voor het schenken van nieuwe led verlichting voor het gehele museum, welke meer licht geeft, zuiniger is en géén schadelijk effecten geeft aan de schilderijen en de klederdracht.
 
Het Marker Museum is gevestigd Kerkbuurt 44-47 op Marken. Het museum is dagelijks tot en met 3 november geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zon- en feestdagen van 12.00 tot 16.00 uur.
 www.markermuseum.nl

 

 

Bron: PepProductions, zondag 31 maart 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina