naar Marker Nieuws indexpagina
VS te sterk voor Leeuwinnen

 

Door :Michiel Baas
 
Bron: KNVB
Het Nederlands vrouwenelftal verloor dinsdag een oefenduel tegen de Verenigde Staten. In aanloop naar het EK bleken de Oranjeleeuwinnen in het stadion van ADO Den Haag niet opgewassen tegen de olympisch kampioen: 1-3.
 
De Verenigde Staten, naast olympisch kampioen ook verliezend finalist van het afgelopen WK, trad aan zonder enkele basiskrachten. Zo namen Alex Morgan en Abby Wambach (uitgeroepen tot beste speelster van de wereld) plaats op de bank en was keepster Hope Solo afwezig.
 
Hoewel niet eens in de sterkste opstelling was de lijstaanvoerder van de FIFA-ranglijst een maatje te groot voor Oranje. Na tien minuten werd Oranje-doelvrouw Loes Geurts voor het eerst serieus getest. De sluitpost reageerde uitstekend op een schot van Yael Averbuch.
 
Van de lijn
Niet veel later haalde Mandy van den Berg een inzet van Christen Press van de lijn. Voor Nederland was alleen Manon Melis gevaarlijk, maar haar schot ging naast. Even later werd er opnieuw een bal van de lijn gehaald.
 
Na ruim een half uur was de eerste treffer toch een feit. Tobin Heath nam de felicitaties in ontvangst.  Vlak voor rust tilde Christen Press de stand naar 0-2.
 
In de tweede helft bracht bondscoach Roger Reijners Daniëlle van de Donk voor Anouk Dekker. Maar de VS bleef aanvallend voor gevaar zorgen. Na een uur maakte Christen Press er na een fraaie aanval 0-3 van.  Oranje kwam er amper aan te pas. Anouk Hoogendijk was wel dicht bij succes, maar haar kopbal werd gekeerd.
 
Uitvallen Koster
De gasten hadden de sterspelers niet eens nodig om toch gevaarlijk te worden en Oranje te overklassen. Mandy van de Berg, aanvoerder na het wegvallen van de geblesseerde Daphne Koster, haalde even later nog maar eens een bal uit de eigen doelmond. Ook werd een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel.
 
In het laatste deel van de wedstrijd kwam Nederland iets meer in het spel voor. Het ruim opgekomen Oranje-publiek mocht zelfs een keer enthousiast overeind komen. Manon Melis rondde tien minuten voor tijd een spaarzame kans beheerst af: 1-3. Ook het slotakkoord was voor Oranje. Sherida Spitse was met een verrassend genomen vrije trap nog bijna succesvol.
 
Statistieken:
Nederland-Verenigde Staten 1-3 (0-2)
 
Scoreverloop: 32. Heath 0-1, 45. Press 0-2, 60. Press 0-3, 79. Melis 1-3
 
Gele kaart: Bito.
 
Opstelling Nederland:
Loes Geurts; Dyanne Bito, Daphne Koster (56. Leonne Stentler), Mandy van de Berg, Claudia van den Heiligenberg, Anouk Dekker (46. Daniëlle van de Donk), Kirsten van de Ven (79. Sylvia Smit), Anouk Hoogendijk, Lieke Martens (84. Marlous Pieëte), Sherida Spitse, Manon Melis.
 
Opstelling Verenigde Staten:
Ashlyn Harris, Sydney Leroux, Becky Sauerbrunn, Kelley O’Hara (79. Alex Morgan), Heather O’Reilly (65. Meghan Klingenberg), Ali Krieger, Yael Averbuch (79. Lauren Cheney), Tobin Heath, Rachel  Buehler, Christen Press, Julie Johnston.

 

Bron: Ons Oranje, dinsdag 9 april 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina