naar Marker Nieuws indexpagina
Nieuwe Wmo-Verordening gaat uit van maatwerk
Meedenken in plaats van oplossen

 

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten in te stemmen met de “Verordening voorzieningen Wmo gemeente Waterland 2013”. Hiermee is een belangrijke vervolgstap gezet bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Deze nieuwe verordening is gebaseerd op het gedachtegoed van de Wmo en gaat uit van een samenleving waarin burgers zelfredzaam zijn en zich bij elkaar betrokken voelen. Het uitgangspunt is niet meer dat mensen recht hebben op een voorziening, maar dat ze op maat worden gecompenseerd voor hun beperkingen. 

Wethouder Bert Schalkwijk: “Dit betekent niet dat de gemeente er niet meer is voor de mensen met sociaal-maatschappelijke problemen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen een eigen huishouden kan voeren, een sociaal netwerk kan onderhouden en kan deelnemen aan de samenleving. Uitgangspunten hierbij zijn eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid van inwoners. Als gemeente bekijken we eerst welke behoefte de aanvrager heeft. Daarna brengen we in kaart wat de aanvrager zelf kan doen en wat de directe omgeving kan bijdragen. Pas wanneer hulp van de eigen omgeving onvoldoende is, komt de gemeente hem of haar waar nodig tegemoet bij het realiseren van andere oplossingen. Meedenken in plaats van invullen.“

Wanneer de verordening door de raad is vastgesteld gaat de gemeente aan de slag met het opstellen van de uitvoeringsregels. “De nieuwe Wmo betekent dat een andere rol verwacht wordt van de gemeente, van professionals in de hulpverlening en ook van de inwoners. Een omslag in denken en doen voor alle betrokkenen, die niet in één stap gerealiseerd is Het vaststellen van de Verordening voorzieningen Wmo is een belangrijke stap in dit traject.” aldus wethouder Schalkwijk.

De gemeenteraad behandelt de verordening in één van de eerstvolgende vergaderingen.

 

Bron: Gemeente Waterland, vrijdag 12 april 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina