ADO Den Haag met geflatteerde overwinning naar halve finale
Foto Roel Ubels
ADO Den Haag - Telstar Vrouwen 4-2 (beker)

Door Erik den Butter
Dat de beste niet altijd wint, ging op in Den Haag. ADO Den Haag won dan weliswaar de thuiswedstrijd tegen Telstar, maar het was de ploeg uit Velsen die het beste voetbal liet zien en een hele goede tweede helft speelde tegen een uitermate zwak Den Haag, dat uiteindelijk uit een counter nog wel eenmaal wist te scoren en de uitslag op 4-2 bepaalde.

Vanaf het begin van de wedstrijd was Telstar veel feller dan de huidige bekerhouder en landskampioen ADO en dat leverde al in de 4e minuut een goed lopende aanval op, die door Lavinia Poku niet werd beloond met een doelpunt. ADO Den Haag liet zich in de 7e minuut gevaarlijk zien voor het doel van Telstar, maar Bouchra Moudou wist de bal slechts over te schieten. ADO kreeg daarna een fase met wat mogelijkheden, maar zag o.a. in de 12e minuut keepster Melissa van der Wiel een goed schot stijlvol onschadelijk maken. In de 13e minuut kwam de thuisclub op voorsprong toen Lucienne Reichardt een voorzet op het hoofd van de goed raak koppende Renate Jansen deponeerde.

Maar direct na de Velsense aftrap stond er al 1-1 op het scorebord, toen Claudia van den Heiligenberg goed de hoek van het Haagse doel wist te vinden. Telstar speelde het verzorgde voetbal, maar het was in de eerste helft toch de thuisclub die op 2-1 kwam, toen Sheila van den Bulk uit een corner van Renate Jansen wat gelukkig raak kopte. In de 32e minuut werd het weer gelijk in deze leuke bekerwedstrijd toen Priscilla de Vos direct de bal na een voorzet kon inschieten. Waarbij de ADO-verdediging het haar ook wel heel gemakkelijk maakte. Telstar werd steeds sterker en speelde een puike slotfase van de eerste helft en kreeg in de personen van Lavinia Poku en in de 42e minuut via Priscilla de Vos èn Lavina Poku bijna niet te missen kansen op 2-3. Maar uiteindelijk zou de ruststand tegen de verhoudingen van dat moment toch 3-2 worden voor de thuisclub. Fout verde-digen van Lois Oudemast werd in de tweede minuut van de lange blessuretijd (langdurige blessure Sylvia Nooij) genadeloos afgestraft door Renate Jansen.

De tweede helft was wat de thuisclub betreft een hele zwakke vertoning en Telstar zo leek het zou met goed voetbal heel ver gaan komen in Den Haag. In de 51e minuut slaagden ze met drie pogingen in één aanval er niet in te scoren. Een minuut later kon Priscilla de Vos onvoldoende kracht in een schot leggen om succesvol te kunnen worden en in de 55e minuut miste diezelfde Priscilla de Vos bij de tweede paal. Een domper voor de ploeg uit Velsen was er in de 56e minuut toen Kelly Zeeman zich zonder tegenstander in de buurt, zwaar blesseerde zo leek het althans, want via de brancard moest zij het veld verlaten. Na de ruim zes minuten oponthoud ging Telstar verder met het goede spel en het missen van mogelijkheden.

Totaal tegen elke verhouding in kwam ADO in de 72e minuut op een 4-2 voorsprong. Werd aan de ene kant een vrije trap op de rand van het strafschopgebied verprutst, de uitbraak via Lineth Beerensteyn leverde het doelpunt op van Sheila van den Bulk en de waarschijnlijke beslissing in de wedstrijd. Telstar bleef het proberen en had in de eerste minuut van de blessuretijd een strafschop moeten krijgen, toen de opgestoomde Dyanne Bito in het strafschop-gebied werd gevloerd. Maar de zwak leidende scheidsrechter de Brito Roque ging ook hier de fout in door geen trap van elf meter toe te kennen. In de laatste minuten kreeg Kitty Susan, de balvaste spits van ADO Den Haag, nog twee kansen tegen het moegestreden Telstar, maar twee keer vond zij keepster Melissa van der Wiel op haar weg.
De halve finale voor ADO Den Haag, maar de complimenten aan Telstar dat bij vlagen een hele goede wedstrijd speelde en eigenlijk die halve finaleplaats verdiende.

Opstelling Den Haag:
Barbara Lorsheijd, Sylvia Nooij (47+2e minuut Marleen Joore), Lucienne Reichardt, Sheila van den Bulk, Renate Janse, Yvette van der Veen, Bouchra Moudou (79e minuut Mandy van Dijk), Marelle Worm, Lineth Beerensteyn, Marissa Compier en Kitty Susan.

Opstelling SC Telstar:
Melissa van der Wiel, Dyanne Bito, Suzanne Marees, Kim Dolstra, Lois Oudemast, Priscilla de Vos, Claudia van den Heiligenberg, Kelly Zeeman (61e minuut Karin Legemate), Dominique Vugts, Lavinia Poku (79e minuut Annelies Tump-Zondag), Dominique Bruinenberg (79e minuut Kristina Sundov).

Bron: Vrouwen Voetbal Nederland, woensdag 17 april 2013