naar Marker Nieuws indexpagina

Marker IJsbruiloft op zondag 5 mei in het Zuiderzee Museum

 

Nieuwsgierig naar de manier waarop men 100 jaar geleden in het huwelijksbootje stapte? Woon in de Museummaand - Trouwmaand iedere zondag om 13.30 uur een traditionele bruiloft bij. Deze bruiloften laten de gebruiken en gewoonten zien van voormalige Zuiderzeeplaatsen als Spakenburg, Marken en Joure.
 
Marker ijsbruiloft
Is er ijs nodig voor een Marker ijsbruiloft? Welnee. Is Marken nodig voor een Marker ijsbruiloft? Zelfs dat niet. Zondag 5 mei wordt er in het buitenmuseum een Marker ijsbruiloften nagespeeld.
 
De bruiloft begint rond 13.30 uur wanneer de bruid en bruidegom arriveren in de haven van het buitenmuseum. Na het aanmeren wordt er in een stoet naar de kerk gelopen waar de bezoekers de kerkdienst kunnen bijwonen. Na de huwelijksvoltrekking, waarbij de bruidegompijp wordt aangeboden door de bruid, kan het feest beginnen. Het wordt een bruiloft zoals die vroeger gevierd werd.
 
De bruiloftsgasten gehuld in de officiële Marker klederdracht, zitten aan een lange tafel en nemen om de beurt een ‘schep uit de kom’. In die kom zit boerenjongens: rozijnen in brandewijn. Die gaat rond en iedereen neemt er een schep uit. De bezoekers kunnen ook aanschuiven en smullen van de klassieke tulband die niet op de ijsbruiloft mag ontbreken. Ook muziekvereniging Juliana is aanwezig om er een nog groter feest van te maken.
 
 Link naar het artikel

Bron: Zuiderzee Museum, donderdag 18 april 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina