naar Marker Nieuws indexpagina

Bouwen eenvoudiger door nieuwe welstandsnota

 
Het college van burgemeester en wethouders van Waterland heeft een nieuwe welstandsnota opgesteld. Belangrijkste aanleiding voor de vernieuwing is verandering van landelijke wetgeving. Maar het college heeft de gelegenheid aangegrepen om een aantal verbeteringen door te voeren. Simpele aanvragen voor een omgevingsvergunning gaan straks niet meer naar de Welstandscommissie. Hierdoor kunnen burgers en bedrijven sneller aan de slag.
 
Dakkapellen en zonnepanelen
Wethouder Kools geeft aan dat het college in de nieuwe welstandsnota een aantal spelregels wil verruimen. "Het gaat dan bijvoorbeeld om dakkapellen en zonnepanelen, daar willen we wat flexibeler mee omgaan. Vooral het gebruik van zonnepanelen is de laatste jaren veel populairder geworden, iets dat de gemeente graag stimuleert". Voor de beschermde Stads- en Dorpsgezichten blijven meer beperkingen bestaan. Zo mogen zonnepanelen daar in principe niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.
 
Ruimte voor stallen
Een andere ontwikkeling is de wens van boerenbedrijven om andere typen stallen te bouwen. "Door de schaalvergroting binnen de agrarische sector zijn de gebruikelijke stalvormen namelijk in veel gevallen niet toereikend. Daarom is gekeken naar de mogelijkheden om zogenaamde serre-, zaagtand- of boogstallen toe te staan. In de nieuwe welstandsnota worden hier nu criteria over opgenomen. Op die manier willen wij de agrarische sector mogelijkheden geven om te groeien en tegelijkertijd het waardevolle landschap behouden".
 
De gemeenteraad zal zich binnenkort uitspreken over de nieuwe welstandsnota.
 

Bron: Gemeente Waterland, vrijdag 3 mei 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina