naar Marker Nieuws indexpagina

Waterland financieel op koers

 
Het strikte financiële beleid dat de gemeente Waterland de laatste jaren heeft gevoerd, blijkt zijn vruchten af te werpen. Dat blijkt uit de financiële stukken die het college van burgemeester en wethouders heeft gestuurd aan de gemeenteraad. De forse bezuinigingen hebben ertoe geleid dat inkomsten en uitgaven voor de komende jaren in balans zijn gebracht en de gemeente zelfs extra buffers heeft om tegenvallers op te vangen.

De laatste jaren hebben in het teken gestaan van ingrijpende bezuinigingen. Doordat de gemeentelijke inkomsten zijn gedaald, bleek het onvermijdelijk om ook de uitgaven terug te brengen. Op veel terreinen heeft de gemeente financieel een flinke stap terug moeten doen. Wethouder Tjeerd Hoekstra: “Door middel van een aantal onconventionele oplossingen zijn de gevolgen echter zo veel mogelijk beperkt. Hierdoor betekende minder geld niet altijd het einde van een taak of een dienst. Een mooi voorbeeld is de bibliotheekvoorziening. Waterland zal als eerste gemeente in Nederland de vaste bibliotheekvestigingen overdragen aan een particuliere instelling. Deze zal met veel minder geld toch een bibliotheek draaiende houden met vestigingen in de kernen.”
De jaarrekening voor het jaar 2012 sluit met een bescheiden positief saldo en ook de meerjarenbegroting laat structureel een positief resultaat zien.
 
Waar voor geld
Wethouder Hoekstra is tevreden dat het huishoudboekje op orde is gebracht zonder de gemeentelijke belastingen sterk te verhogen: “We willen Waterland voor iedereen betaalbaar houden. Het is mooi om te zien dat de maatregelen die we hebben genomen ook echt werken. Als financiële man kijk ik overigens niet alleen naar het geld. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat we onze inwoners waar geven voor hun geld.”

De gemeenteraad behandelt in juni de financiële stukken.
 

Bron: Gemeente Waterland, maandag 13 mei 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina