naar Marker Nieuws indexpagina

Officiële zwemplek voor Marken in voorbereiding

 
Op verzoek van de Eilandraad krijgt Marken een officiële zwemplek nabij de haven. Het bestaande strandje wordt verbreed en de waterkwaliteit zal met regelmaat worden gecontroleerd. Tot nu toe waren er onvoldoende mogelijkheden om een dergelijke voorziening te realiseren. Omdat er de komende jaren werkzaamheden aan de dijk worden verricht, doet zich echter de gelegenheid voor om het strandje nabij de haven te verbreden. De provincie Noord-Holland heeft de financiële middelen beschikbaar gesteld.
 
Burgerparticipatie
De Eilandraad Marken heeft al in 2012 in het kader van de burgerparticipatie een plan ingediend voor een zwemvoorziening bij de haven van Marken. Toen is echter een andere keuze gemaakt. Vanwege de aanstaande werkzaamheden aan de dijk kwam het initiatief van de Eilandraad weer in beeld. Omdat op dit moment ook nog gebruik gemaakt kan worden van een provinciale subsidieregeling ziet het college van burgemeester en wethouders een kans om toch een veilige zwemlocatie bij Marken te creëren. 

Wethouder Patrick Kools stond vanaf het begin positief tegenover het plan. "Er wordt natuurlijk al veel gezwommen rond Marken, maar voor ouders en kinderen is een officiële zwemplek toch prettiger. Ik ben blij dat er nu een paar dingen samenvallen waardoor we dit idee van de Eilandraad nu kunnen realiseren. Zo blijkt maar weer dat burgers en gemeente samen mooie dingen tot stand kunnen brengen".
 
Vervolg
Nadat zwemplekken officieel zijn aangewezen door de provincie wordt gedurende het zwemseizoen de waterkwaliteit structureel gemeten door en op kosten van de waterbeheerder (in dit geval Rijkswaterstaat Midden-Nederland). Dit jaar wordt de waterkwaliteit voor het eerst gemeten. Daarnaast wordt er een voorlopig zwemwaterprofiel opgemaakt waarin wordt aangegeven hoe de zwemplek moet worden ingericht en waar de begrenzing van het zwemwater komt. Als de meetresultaten na twee jaar gunstig blijken te zijn of als er maatregelen zijn genomen om de zwemwaterkwaliteit te verbeteren, zal de provincie voor het zwemseizoen 2015 (voor 1 mei) de locatie aanwijzen tot officiële zwemplek.
 

Bron: Gemeente Waterland, vrijdag 17 mei 2013

********************

Bron: RTV-NH, vrijdag 17 mei 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina