naar Marker Nieuws indexpagina
Onderzoek rekenkamercommissies naar Gemeenschappelijke regelingen
 
De rekenkamercommissies van de gemeenten Edam­Volendam, Landsmeer, Oostzaan en Waterland hebben besloten om gezamenlijk een onderzoek uit te voeren naar Gemeenschappelijke Regelingen. Het gaat hierbij met name over de vraag hoe de gemeenteraad grip kan houden op de Gemeenschappelijke Regelingen en invloed en controle kan uitoefenen op de taken die deze samenwerkingsverbanden voor de gemeente uitvoeren. De rekenkamercommissies hebben besloten tot een gezamenlijk onderzoek omdat de betreffende gemeenten veelal samen deel uit maken van dezelfde samenwerkingsverbanden op basis van Gemeenschappelijke Regelingen.

Een Gemeenschappelijk Regeling (GR) is een publiekrechtelijke of privaatrechtelijke samenwerkingsverband waarin de gemeente een bestuurlijk en financieel belang heeft.

Voor de gemeenteraad is de relatie met GR­en vaak complex. Het is niet altijd duidelijk welke invloed op een GR kan worden uitgeoefend, hoe de democratische controle kan plaatsvinden en welke (financiële) risico’s de gemeente loopt. Rob van Reijswoud, voorzitter van de rekenkamercommissie Edam­Volendam hierover: “Soms wordt er bewust gekozen om deel te nemen aan een GR om verantwoordelijkheid en risico´s te delen en zo te kunnen besturen op afstand, maar de vraag die dan blijft hangen is of er wel voldoende zicht is op het gemeentelijke belang dat op afstand is gezet.”

Aangezien een dergelijk onderzoek van meerwaarde kan zijn voor alle bij de diverse GR­en aangesloten gemeenten heeft de rekenkamercommissie Waterland het initiatief genomen om te kijken in hoeverre het mogelijk is om het onderzoek met een aantal rekenkamers gezamenlijk uit te voeren. Gert Scholtes, voorzitter van de rekenkamercommissie Waterland en voorzitter van de samengestelde onderzoekscommissie is zeer ingenomen met het feit dat het gelukt is om met een aantal rekenkamercommissies gezamenlijk dit onderzoek op te pakken: “Door de handen ineen te slaan kunnen we een omvangrijk onderzoek kwalitatief goed uitvoeren binnen de financiële ruimte die we daarvoor hebben. Dat was ons als rekenkamercommissie Waterland alleen nooit gelukt.”

Dat het een omvangrijk onderzoek wordt blijkt ook wel uit het feit dat er maar liefst vijf gemeenschappelijke regelingen worden onderzocht, te weten:
• Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland
 • Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zaanstreek­Waterland
• Stadsregio Amsterdam
• Recreatieschap (Twiske of Landschap Waterland)
• Werkvoorzieningsschap Zaanstreek ­Waterland

Wouter van Balen, voorzitter van de rekenkamercommissies van zowel Landsmeer als Oostzaan benadrukt het feit dat er in het onderzoek een belangrijke rol is weggelegd voor de gemeenteraadsleden zelf: “Tijdens het onderzoek zullen wij met alle gemeenteraden in gesprek gaan over hoe zij aankijken tegen GR­en. Draagt de taakuitvoering door de GR bij aan de door de gemeente gestelde doelen? Treedt het beoogde effect op? Zijn de financiële risico’s beheersbaar? Kan de raad haar kaderstellende en controlerende rol goed vervullen? Op al deze vragen zullen wij proberen een antwoord te geven”.

De rekenkamercommissies verwachten dat het onderzoek in oktober 2013 kan worden afgerond en de resultaten aan de desbetreffende Gemeenteraden kunnen worden gepresenteerd.
 

Bron: Gemeente Waterland, woensdag 5 juni 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina