naar Marker Nieuws indexpagina

Inbraakpreventie: bescherm uw waardevolle spullen

 
De vakantieperiode staat voor de deur. Een tijd van ontspannen en lekker de boel de boel laten. 
Een tijd waarin we wellicht geneigd zijn wat minder zorgvuldig op onze eigendommen te letten, zowel binnen als buitenshuis. Maar er zijn helaas personen die dat n juist wel doen en graag van de gelegenheid gebruik maken.
 
Samen met politie Noord-Holland wil gemeente Waterland graag een nieuw preventief middel onder de aandacht brengen: een onzichtbare DNA-spray. Dit is een onzichtbare stof met een uniek nummer die u op uw waardevolle spullen kunt aanbrengen. Het unieke nummer zorgt er na een inbraak voor dat de politie eventuele teruggevonden spullen snel aan de rechtmatige eigenaar kan teruggeven. Inbrekers lopen daarmee een groter risico om te worden gepakt. 
De DNA-Spray wordt aangeboden door twee geselecteerde bedrijven. Het is mogelijk om bij deze bedrijven een pakketje per internet te bestellen, via
www.sdna.nl of www.smartwater-nl.com.
 
Voorkomen is beter
Zelf kunt u als inwoner veel doen om de kans op een inbraak te voorkomen. Het zit hem namelijk niet alleen maar in goede sloten (en deze ook gebruiken); het gaat net zo goed om veilig en oplettend gedrag! 
Hierna volgen enkele tips die u zelf op kunt volgen:
 
Laat geen sleutel aan de binnenzijde van het slot zitten Een adreslabel aan uw sleutelbos kan bij verlies ook nadelig zijn
  • Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Vraag advies aan een erkend bedrijf
  • Draai het slot altijd in het nachtslot en sluit ramen wanneer u de woning verlaat
  • Zorg voor voldoende buitenverlichting
  • Zorg dat geen ladder of vuilnisbak tegen de muur staat
  • Wek de indruk dat u thuis bent, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een tijdschakelaar
  • Markeer waardevolle spullen met postcode en huisnummer
  • Zorg dat inbrekers, met name in voor- en zijtuinen, zich niet kunnen verschuilen achter struiken
  • Laat op internet niet blijken dat u op vakantie bent. De kans dat criminelen uw berichten lezen is niet ondenkbaar
  • Maak fotos van antiek, schilderijen en sieraden
  • Meer inbraakpreventietips vindt u op www.politiekeurmerk.nl
Uw hulp is nodig!
Een onbekend persoon loopt een tijdje schichtig door uw buurt, een auto staat met draaiende motor bij uw buren voor de deur. Belt u de politie bij zon verdachte situatie? Doen! Criminelen kunnen door de politie worden opgepakt door de hulp van burgers. Belangrijk is dat de politie een signalement doorkrijgt of het kenteken van het voertuig. De politie komt liever te vaak dan n keer te laat. U kunt bellen met (0900) 8844 of met 112 als er spoed is. Dat nummer gebruikt u ook als u een verdachte situatie waarneemt of getuige bent van een misdrijf.
 
Burgernet
Gemeente Waterland is ook aangesloten bij Burgernet.  Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burger, gemeente en politie. Door u aan te melden bij Burgernet kan de politie u vragen te helpen met zoekacties. Kijk voor meer informatie op www.burgernet.nl.
 

Bron: Gemeente Waterland, dinsdag 18 juni 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina