naar Marker Nieuws indexpagina
Nederland (CP-voetbal) wint van de USA 6-4
6-4 (1-1) nv Kruisfinale IC2013
Samenvatting Nederland - USA

Nederland begint geduldig aan de wedstrijd en de eerste minuten spelen zich af op het middenveld zonder kansen aan beide kanten. in de achtste minuut is het Peter Kooij die de openingstreffer voor z'n rekening neemt na een mooie actie, in de 13e minuut schiet Gerard Arends hard op de paal na een mooie wegdraai actie. Na een kwartier spelen krijgt USA z'n eerste kans maar de kopbal gaat over het doel, de tweede kopbal van Amerika gaat op de paal. USA is gevaarlijk met lange ingooien en vrije trappen. George van Altena moet diverse keren redden maar in de 20e minuut scoort de grote Amerikaanse aanvoerder Josh McKinney de 1-1 uit een verre ingooi met het hoofd. Nederland krijgt wat meer grip op de wedstrijd en met schoten uit de tweede lijn wordt getracht een doelpunt te forceren. De paal en de keeper staan echter een doelpunt in de weg.

In de tweede helft begint Oranje goed. Met rustig veldspel is het in de 34e minuut wel raak. Lars Conijn schiet met een volley de 2-1 binnen. Acht minuten later is het wederom raak. Na een mooi eentweetje met Lars Conijn schiet Peter Kooij had de bal in de korte hoek. Goede voorsprong van 3-1. Vanaf de 50 minuut begint de THRILLER... USA scoort twee keer via René Renteria. Eerst uit een vrije  trap (waar de Nederlandse muur niet geheel vrij uit gaat) en twee minuten later met een goed schot in de verre hoek. Stand 3-3. Oranje lijkt de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken door te scoren in de 56e minuut. Peter Kooij schiet z'n derde doelpunt van de wedstrijd binnen, maar de veerkracht van de Amerikanen is groot. Twee minuten voor tijd scoort Chris Ahrens z'n eerste doelpunt van het toernooi doordat de bal niet goed wordt verwerkt door de Nederlandse verdediging en z'n doelman. In de extra tijd wordt niet gescoord en we gaan twee keer 10 minuten verlengen.

In de eerste helft van de verlenging krijgt Nederland al snel een strafschop na een overtreding van Iljas Visker. John Swinkels schiet echter keihard op de lat. Oranje krijgt vele kansen en de Amerikanen lijken eindelijk murw gespeeld. In de 66e minuut is het wel raak, Rik Rodenburg schiet de bal na goed doorzetten achter de goed keepende Amerikaanse goalie; 5-4. In de tweede helft van de verlenging komen er vele kansen voor Oranje om de wedstrijd definitief in 't slot te zetten en uiteindelijk is het Iljas Visker die de bal op een presenteerblaadje krijgt aangeboden van de goed invallende Rik Rodenburg. Eindstand 6-4.

Een moeizame maar verdiende overwinning. Op naar de vijfde plaats; tegenstander wordt de winnaar van de kruisfinale Schotland tegen Argentinië,  zaterdag 10 augustus 2013, aanvang 11.30 uur.

Opstelling Nederland
George van Altena, Joey Mense, Lars Conijn, Stephan Lokhoff (36' Rik Rodenburg), Peter Kooij (57' Iljas Visker), Pawel Statema, Gerard Arends (31' John Swinkels)

Opstelling USA
Keith Johnson, Bryce Boarman, Chris Ahrens, René Renteira, Josh McKinney (49' Gavin Sibayan (70' Moises Morales), Marthell Vasquez, Tyler Bennet

Scoreverloop
8' Peter Kooij 1-0; 20' Josh McKinney 1-1; 34' Lars Conijn 2-1; 42' Peter Kooij 3-1; 50' René Renteria 3-2; 52' René Renteria 3-3; 56' Peter Kooij 4-3; 58' Chris Ahrens 4-4; 66' Rik Rodenburg 5-4; 79' Iljas Visker 6-4.