naar Marker Nieuws indexpagina

'Hoe twee 'koppies en bakkies' mij naar de Shetlands brachten!'

 
Twee keer per jaar kwamen ze uit de kast, met de voorjaars- en de najaarsschoonmaak. Ze waren gemaakt van breekbaar wit porselein en werden zorgvuldig afgestoft. Heel voorzichtig mocht ik ze even bekijken.
 
'Present from Lerwick' stond erop, en dan de namen van mijn grootouders,  P. Visser en T. Teerhuis.  Bap had ze meegenomen van de haringvangst rond de Shetland-eilanden boven Schotland, voor zijn verloofde, mijn Bessie.  De kopjes zijn nu ruim 100 jaar oud en staan bij mij in de kast. Heel voorzichtig haal ik ze soms tevoorschijn.
 
Als kind wist ik al, als ik groot ben en ik heb veel geld dan ga ik naar Lerwick toe. In de atlas had ik het opgezocht en het was een heel eind varen. Bap vertelde over de begraafplaats aan zee waar veel vissers begraven lagen, en hij wees me de plaats van de Vlaardinger Logger waar hij als jonge man op gevaren had..  En in mijn fantasie zag ik de 'koppies en bakkies' de lange reis naar Marken maken, netjes opgeborgen in het loggerkistje.
 
En zo stond ik eind mei op de begraafplaats op de Knab in Lerwick, de hoofdstad van de Shetland-eilanden. Na een stormachtige overtocht waren we er aangekomen, net als mijn grootvader lang geleden.  Een monument, geplaatst door de reders van Scheveningen, Vlaardingen, Katwijk en Maassluis herinnert aan de tijd dat hier de haringvissers rondliepen op zoek naar souvenirs voor het thuisfront. Zij hielden daar ook straatraces met Shetlandponys. Eén visser is met pony en al over de klif geschoten omdat hij niet meer op tijd kon stoppen. De klif heet nog steeds 'Dutchman’s Leap'.
 
Op de begraafplaats stond ik stil bij de grafsteen van Jan Kes, geboren 23 januari 1887 op het eiland Marken, gestorven op 16 juni 1904. Deze jongen, een generatiegenoot van mijn Bap, 17 jaar oud, zo ver van huis. Over boord gespoeld op een Duitse logger, de Bremervorde 19.  Heeft hij om z’n moeder geroepen toen hij stierf ? 
 
Graag zou ik willen weten uit welke familie hij komt en hen vertellen van deze mooie rustplaats aan zee, waar deze 17-jarige Jan Kes rust, tot de jongste dag.  
 
 
Marit Visser
Werkendam
(  0183-50 21 14
 
  info :  *  Marit Visser 
 
Marit Visser is geboren op Marken en heeft tot haar 33ste op Marken gewoond. Haar kindertijd heeft ze doorgebracht op de Kets (Akkertje).
 

Bron: Marit Visser, woensdag 21 augustus 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina