naar Marker Nieuws indexpagina
„Huizenbouw tast dorpsgezicht Marken aan”
door Jan van Reenen
Jan Schild naast Aaltje Zeeman,  in Marker klederdracht, die toeristen rondleidt bij de haven. Schild leidt een werkgroep die zich verzet tegen nieuwbouw omdat die het dorpsgezicht van Marken zou aantasten.
 
Blijft Marken mooi? De mogelijke bouw van woningen op de Bennewerf en de aanleg van een steiger voor cruise­schepen zijn veel inwoners van Marken in het verkeerde keelgat geschoten.
 
Vol trots wijst Jan Schild naar de Rozewerf, een Marker buurtschap op een terp die voor hem oprijst. De typische houten huizen in de kleuren groen, zwart en blauw staan met hun rode pannendaken te schitteren in de zon. Door de steegjes tussen de voormalige visserswoningen zoekt hij op de fiets zijn weg naar het erachter gelegen IJsselmeer, waar de Markers voor de afsluiting van de Zuiderzee hun geld verdienden.
 
Even verder komt het dorp Marken in al zijn glorie tevoorschijn, met de toren van de hervormde kerk die boven alles uitsteekt. Het beschermde dorpsgezicht van Marken telt tientallen panden die op de monumentenlijst staan. Toch wordt zijn toon somber als hij wijst naar de weilanden ervoor. „Hier moet de woningbouw op de Bennewerf komen. Pal voor het dorp, waar je het eerste zicht op Marken hebt vanaf de dijk. Wat blijft er zo over van ons mooie dorp?”
 
Schild is initiatiefnemer van Hou Marken Mooi, een werkgroep die in 2011 werd opgericht om de woningbouw op de Bennewerf, een project voor de bouw van 35 woningen, tegen te gaan. „Ik weet nog hoe erg ik schrok toen ik vernam van de vergevorderde plannen. Ik nam me toen voor om er alles aan te doen om de bouw van de huizen op deze plek te voorkomen.”
 
Samen met anderen heeft hij de Markers gemobiliseerd. Dat deed de werkgroep door huis aan huis circulaires te verspreiden. Inwoners van Marken konden een antwoordstrookje inleveren. „Meer dan 50 procent van de volwassen Markers is tegen de bouw”, aldus Schild. Intussen heeft de gemeenteraad van Waterland, waar Marken onder valt, voor het plan gestemd. Ook de provincie Noord-Holland is akkoord. De hoop van de werkgroep is nu op de Raad van State gevestigd. Schild gelooft vast dat die de werkgroep in het gelijk zal stellen. „Woningbouw op die plek zal namelijk het beschermde dorpsgezicht van Marken aantasten.”
 
De auteur van het boek ”Brood op de plank”, over de historie van Marken, vindt wel dat er iets gedaan moet worden om de jeugd aan het dorp te binden. Hij zegt dat er huizen in het dorp leegstaan. „Als er echt niet genoeg woningen zijn, is het beter om op andere plaatsen in de buurt van het dorp te bouwen.”
 
Ook Eefje Schipper (72) uit Marken is tegenstander van de woningbouw. Ze heeft een winkeltje in souvenirs en specifieke Marker stoffen. Het dateert van 1920, waar eerst haar oma en later haar tante en moeder stoffen verkochten. „Ik krijg pijn in mijn buik als ik over de dijk loop en eraan denk dat er op de Bennewerf huizen zullen komen. Dan is Marken Marken niet meer. Ik denk ook niet dat mijn kleinkinderen daar kunnen gaan wonen, want het wordt te duur voor hen”, zegt ze vanachter de toonbank.
 
Bij de haven lopen toeristen, zoals altijd. Ze bekijken de huisjes, zitten op een terrasje en kijken uit over de haven en het water. Ook hier zullen zich misschien veranderingen gaan voordoen. De mogelijke aanleg van een steiger voor riviercruiseschepen brengt de gemoederen van de Markers flink in beweging. Een Zwitserse maatschappij, AMA Waterways, wil het dorpje aandoen. De beslissing is aan het college van Waterland.
 
Otto Linthout, woordvoerder van de inwoners van de Noorderwerfstraat, hoopt dat het allemaal niet zo ver komt. „De steiger betekent horizonvervuiling en aantasting van het mooie dorpsgezicht van Marken. Ons uitzicht op de Gouwzee verdwijnt en we krijgen last van uitlaatgassen van de boten, terwijl de winst voor de Markers minimaal is. In Volendam, waar nu een steiger voor cruiseschepen is, willen ze ervan af.”
 
Schild en Linthout vinden dat de gemeente Waterland te weinig rekening houdt met de inwoners van Marken. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat de bouw van woningen in Marken noodzakelijk is, gelet op het onderzoek naar de woningbehoefte. De gemeente onderzocht een zestal woninglocaties op Marken, waarbij de Bennewerf als de beste uit de bus kwam. De gemeente kan nog niets concreets zeggen over de termijn waarbinnen zal worden gebouwd.
 
De woordvoerder deelt verder mee dat AMA Waterways inderdaad met cruiseschepen bij Marken wil aanleggen. Daarvoor moet echter eerst de benodigde vergunning worden aangevraagd.
 
        

Bron: Reformatorisch Dagblad (internet), maandag 26 augustus 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina