naar Marker Nieuws indexpagina

Waterland levert iets minder textiel in

   
 
In de eerste zes maanden van 2013 heeft Humana 29.667 kg gebruikt(e) textiel en schoenen ingezameld in gemeente Waterland. Dit is een daling van slechts 1 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Deze daling is kleiner dan de gemiddelde landelijke daling van 5,82  procent tot nu toe. Indien deze landelijke daling de komende jaren doorzet, heeft dat niet alleen invloed op de ontwikkelingsprojecten van Humana in zuidelijk Afrika, maar mogelijk ook op de werkgelegenheid.
 
 Waterland blijft textiel inleveren
Het eerste half jaar van 2013 zamelde Humana in Waterland 29.667 kg textiel in, terwijl dit in dezelfde periode in 2012 nog 29.966 kg was. “Landelijk daalt de laatste jaren het aantal ingezamelde kilo’s met zo’n 7 procent. Deze daling is te verklaren door de lange winter en de economische crisis waardoor mensen minder kleding en textiel kopen, vaker textiel (laten) repareren of verkopen aan tweedehands winkels. Waterland blijft ondanks alle omstandigheden textiel weggooien in de container”, vertelt Richard Wink, Hoofd Relatiebeheer Humana.
 
Textiel hergebruiken of recyclen
Iedere Nederlander gooit nog altijd bijna 8  kg textiel in de vuilnisbak in plaats van in de textielbak. Dat is zonde en onnodig, want 80 procent van al het textiel is geschikt voor hergebruik of recycling. Met alleen al de kilo’s uit deze gemeente kunnen bijna 4 zwembaden worden gevuld. We benadrukken dat textiel meer is dan alleen herdraagbare kleding. Alle textiel mag in de container, dus ook kapotte of versleten kleding schoenen, riemen, tassen, gordijnen, handdoeken, lappen stof en ander textiel”, aldus de heer Wink.
 
 Werkgelegenheid
Textiel inzamelen levert niet alleen een bijdrage aan het milieu en aan de projecten in zuidelijk Afrika, maar ook aan werkgelegenheid in de Nederland. Humana biedt werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onze chauffeurs legen met vrachtauto’s  de containers en in onze verschillende sorteercentra wordt de textiel handmatig gesorteerd. 
 
Textiel bereikt 45.000 mensen
Humana is een ontwikkelingsorganisatie die al ruim 25 jaar actief is in zuidelijk Afrika. Door gebruikt textiel in te zamelen, te verkopen of te recyclen verdient Humana geld. Dat wordt geďnvesteerd in de zelfredzaamheid van mensen in Angola, DR Congo en Malawi. Door praktische projecten te steunen, zoals vakopleidingen tot loodgieter en zonnepaneleninstallateur of duurzame landbouw technieken, biedt Humana mensen de handvatten om zelfredzaam te worden. In 2012 heeft Humana dankzij de textielactiviteiten ruim 1 miljoen euro aan projecten kunnen besteden, waarmee 45.000 mensen zijn bereikt.
 

Bron: Gemeente Waterland, woensdag 28 augustus 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina