naar Marker Nieuws indexpagina
Hooikoortsklachten door Ambrosiaplant voorkomen ?
U kunt een steentje bijdragen!
 
Ambrosia is een plant die afkomstig is uit Noord-Amerika. Ambrosia is wereldwijd één van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts. 
Deze plant komt nu nog niet massaal voor in Nederland, maar neemt wel steeds meer toe. Als we niets doen, verspreidt Ambrosia zich verder over ons land. Omdat Ambrosia pas laat bloeit (vanaf eind augustus t/m oktober) kan het hooikoortsseizoen hierdoor 1 tot 2 maanden langer gaan duren. 
We zien Ambrosia vooral in particuliere tuinen, op plaatsen waar vogelvoer is gestrooid. Verder komt Ambrosia vooral voor op 'verstoorde gronden', zoals bermen, akkers, fabrieksterreinen, bouwterreinen en bij havens.
 
Hoe ziet Ambrosia er uit? Op de website Ambrosiavrij.nu vindt u informatie en foto's over het uiterlijk van de plant.
 
Wat de gemeente doet
Wanneer wij de plant in de openbare ruimte aantreffen wordt deze door onze medewerkers verwijderd.
 
Wat u kunt doen
Komt de plant voor in uw tuin? Dan kunt u een steentje bijdragen door de plant zelf weg te halen. Kijkt u van te voren even op www.ambrosiavrij.nu, om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen (o.a. dragen van handschoenen). 
Ziet u Ambrosia in de openbare ruimte staan? Meldt dit dan aan de gemeente. U kunt hiervoor het formulier Melding Openbare Ruimte.
 
Vragen of meer informatie?
Vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een campagne gestart over de hooikoortsplant Ambrosia. Doel van de campagne is  te proberen hiermee te voorkomen dat Ambrosia zich massaal vestigt in ons land en gaat leiden tot toenemende hooikoortsklachten. 
Voor informatie kunt u contact opnemen met het NVWA Klantcontactcentrum via de website 
www.nvwa.nl of ( (0800) 04 88. 
 

Bron: Gemeente Waterland, maandag 2 september 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina