naar Marker Nieuws indexpagina

Teleurstellend gelijkspel Ajax Vrouwen tegen OH Leuven

Ajax - OH Leuven 1-1

De Ajax Vrouwen zijn er dinsdagavond opnieuw niet in geslaagd om een wedstrijd te winnen. Enkele dagen na de 0-0 tegen Club Brugge eindigde de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen OH Leuven in een teleurstellend 1-1-gelijkspel. De Ajax Vrouwen speelden bijna de hele tweede helft met een speelster meer na een rode kaart voor Leuven-verdedigster Lien Haverals.

In OH Leuven troffen de Ajax Vrouwen een ploeg die de competitie afgelopen vrijdag met een 7-1 thuisnederlaag tegen kampioen FC Twente was begonnen. Halverwege hadden de Belgen al zes doelpunten om de oren gekregen. Een slechtere eerste driekwartier van een seizoen is haast niet denkbaar. Ajax zelf opende de competitie met een 0-0-gelijkspel op bezoek bij Club Brugge. Toch gaf die eerste wedstrijd Ajax-trainer Ed Engelkes voldoende aanknopingspunten. Op een goed resultaat tegen de hekkensluiter werd dan ook min of meer gerekend in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen.

Het liep anders. Na een teleurstellende eerste helft, met een ongevaarlijk Ajax, stond de brilstand nog op het scorebord. Het meest illustratief voor de eerste driekwartier was een dubbele wissel vlak voor rust waarbij de aanvalsters Marjolijn van den Bighelaar en Eshly Bakker al voortijdig naar de kant werden gehaald. Met de verse krachten Chantal de Ridder en Mandy Versteegt hoopte Engelkes op nieuw elan bij zijn ploeg.

Vlak na rust kregen de Ajax Vrouwen een ideale gelegenheid om alle teleurstelling van de eerste driekwartier snel van zich af te schudden. Een kopbal van Anouk Hoogendijk werd door Leuven-verdedigster Lien Haverals met de hand gekeerd, waarna scheidsrechter De Waard naar de stip wees. Het leverde een strafschop voor Ajax en een rode kaart voor Haverals op. Tot teleurstelling van alle Ajax-fans op de Toekomst werd de strafschop van Chantal de Ridder door keepster Willeke Willems gekeerd.

Met een speelster meer had Ajax bijna een helft lang de tijd om te scoren. Toch was het verrassend genoeg OH Leuven dat halverwege de tweede helft op voorsprong kwam. Een op het oog totaal ongevaarlijke vrije trap rond de middenlijn werd door Ellen van Kerkhoven pardoes tot doelpunt gepromoveerd. De verdedigster schoot de bal van grote afstand naar voren waarna de bal vlak voor doelvrouw Marieke Ubachs opstuitte. Een bijzonder ongelukkig moment voor de keepster die op knullige wijze gepasseerd werd. Ineens keek Ajax nu tegen een 0-1-achterstand aan. En dat terwijl De Ridder kort daarvoor nog een uitgelezen kans op een doelpunt voor Ajax had gehad.

In het laatste kwartier viel er eindelijk iets te juichen voor Ajax. Invalster Claudia van den Heiligenberg stond in de 78ste minuut precies op de juiste plek nadat een voorzet van Mandy
Versteegt via de onderkant van de lat uit het doel van OH Leuven was gestuiterd. Op overtuigende wijze tikte Van den Heiligenberg de bal vervolgens van dichtbij binnen: 1-1. Bij die goal bleef het, want zowel Ajax (Versteegt) als OHL slaagde er niet om in de slotfase nog een tweede treffer te maken. Het leverde na het laatste fluitsignaal vrolijke gezichten op bij de gasten, die onverwacht een punt mee terug naar België namen.

Zaterdagavond treffen de Ajax Vrouwen opnieuw een Belgische tegenstander. In Lier krijgt Ajax de kans om de eerste overwinning van het seizoen binnen te halen. In de eerstvolgende thuiswedstrijd treft Ajax op 13 september voor het eerst dit seizoen een Nederlandse tegenstander. Die avond komt Telstar op bezoek in Amsterdam.