naar Marker Nieuws indexpagina

Rel rond commerciŽle bergingsbedrijven

 
Watersporters in nood zijn de inzet geworden van een conflict tussen de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en enkele commerciŽle maritieme hulpverleners die onder valse voorwendselen hun diensten aanbieden aan opvarenden in nood.
 
Deze commerciŽle bergers verdienen duizenden euroís door zich voor te doen als KNRM-helpers, maar eenmaal aan de kant een gepeperde rekening te presenteren voor de geboden diensten. ĄEn dat terwijl hulp van de KNRM, die volledig gefinancierd wordt door donateurs, altijd gratis isĒ, stelt KNRM-directeur Roemer Boogaard, die de onfrisse praktijken op het water bevestigt.
 
Alarm
ĄWanneer een schip in nood is, slaat het alarm bij de Kustwacht. Omdat de Kustwacht ons informeert via het openbare P2000 systeem, gaan ook commerciŽle partijen op de melding af. Vanwege hun snellere boten en het feit dat wij werken met vrijwilligers, komt het voor dat zij eerder ter plaatse zijn. We hebben in het afgelopen watersportseizoen zoín vijftien klachtenbrieven ontvangen van gedupeerden die stelden dat deze commerciŽle bedrijfjes zich voordeden als de KNRM, maar op de kade toch een rekening presenteerdenĒ, schetst Boogaard.
 
Hoge rekening
Die rekening, zo leert navraag, zou veelal tussen de 1000 en 2500 euro bedragen. ĄWat mij vooral stoort is dat deze commerciŽle jongens onze onbezoldigde vrijwilligers op een onacceptabele manier bejegenen en hen beschuldigen van broodroof. Dat staat haaks op het eeuwenoude principe van respectvol en behulpzaam zeemanschap. En daarbij: als een schip op kerstavond of bij windkracht 11 de Kustwacht belt, dan zie je die commerciŽle hulpverleners weer niet.Ē
 
Cowboypraktijken
De Reddingsbrigade bevestigt de cowboypraktijken, die met name spelen op het Markermeer en de Gouwzee: ĄDeze commerciŽle partijen varen net als wij en de KNRM met oranje bootjes en hanteren een oranje zwaailicht, waardoor watersporters zich makkelijk vergissen. Zodra een watersporter hun hulp accepteert, wordt het een centenkwestieĒ, reageert woordvoerder Robert van Boven.
 
Giftig
Lima Delta Safety, een commerciŽle berger uit Edam, reageert giftig op de aantijgingen: ĄDe KNRM zou zich bezig moeten houden met het redden van mensen in nood en oproepen van bijvoorbeeld boten met pech gewoon lekker aan ons latenĒ, sneert Jefta Langeveld.
 
Boterham
ĄHun vrijwilligers noemen ons Ďpiraten die torenhoge rekeningen presenterení, maar wij proberen op een eerlijke manier onze boterham te verdienen. Het gaat zelfs zo ver dat tegenwoordig de Kustwacht en vrijwilligers van de KNRM opvarenden in nood al mobiel bellen om ze te waarschuwen voor ons. Wij storen ons nogal aan de Kustwacht, die haar positie misbruikt en twee handen op ťťn buik vormt met de KNRM.Ē
 

Bron: Telegraaf / Vaarkrant, donderdag 5 september 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina