naar Marker Nieuws indexpagina
Burgemeester bezoekt één na oudste Burgernet deelnemer uit Waterland
Waterland één van tien gemeenten met actieve Burgernet campagne
 
Burgemeester van Waterland heeft vandaag de één na oudste Burgernetdeelnemer uit haar gemeente thuis bezocht en haar bedankt voor haar inzet. Hiermee vestigt ze de aandacht op de wervingscampagne ‘Meld je aan bij Burgernet’, die vanochtend door Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten in Den Haag werd afgetrapt.
 
Door in de woonplaats de straat op te gaan en de 87 jarige mevrouw Van Heyningen bij haar thuis te bedanken voor haar betrokkenheid bij Burgernet, laat de burgemeester zien Burgernet een belangrijk instrument te vinden.
 
Burgemeester Wagenaar-Kroon van Waterland: “Als het gaat om veiligheid op straat, werken politie en de gemeente natuurlijk samen. Maar inwoners kunnen in hun eigen buurt ook al veel doen om de leefomgeving prettig en veilig te houden. Dat kan door vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek uit te kijken naar een duidelijk beschreven persoon of voertuig. Zo kunnen inwoners direct behulpzaam zijn bij de opsporing van daders of vermiste personen. Dat is de kracht van Burgernet.”
 
Waterland telt 16.954 inwoners, waarvan er op dit moment 786 lid zijn van Burgernet. De regio telt in totaal meer dan 80.000 deelnemers. Landelijk zijn al 1,25 miljoen deelnemers bij het netwerk aangesloten. In 2013 zijn in de gemeente 9 Burgernetacties geweest. Momenteel wordt gemiddeld één op de vijf tot tien Burgernetacties dankzij tips van deelnemers opgelost.
 
Burgernetactie
Bij Burgernet doet de overheid een beroep op de buurt. Buurtbewoners en ondernemers die zich bij het netwerk hebben aangemeld, ontvangen na een misdaad een spraak- of sms-bericht met een duidelijke omschrijving van een persoon of voertuig. Als zij de verdachte zien of andere aanwijzingen hebben, kunnen zij gratis bellen naar 0800-0011. Zo kan de politie sneller en gerichter zoeken.
 
Volgens Peter Holla, plaatsvervangend politiechef Noord-Holland, kunnen burgers actief worden betrokken bij wat er in de omgeving gebeurt. “Ongeveer 70% van de heterdaad aanhoudingen die de politie verricht is mede te danken aan oplettendheid van burgers. Extra ogen en oren in de wijk zijn dus zeer belangrijk. Bovendien gaat er een preventieve werking uit van intensieve communicatie met de inwoners van wijken, buurten én ondernemers over wat er speelt in de buurt en over criminele trends.”
 
Burgernet voert vanaf vandaag actief campagne om het aantal deelnemers te vergroten. Iedereen van 16 jaar en ouder kan zich aanmelden. “Al vanaf de start in 2011 wordt Burgernet in Noord-Holland een warm hart toegedragen,” aldus Marco Verschragen, manager bij Burgernet. “Burgernet wordt uiteraard niet alleen ingezet bij inbraken. Ook bij een overval, een vermissing of doorrijden na een ongeval kunnen wij via Burgernet vragen of mensen in de buurt met ons meekijken. Na afloop ontvangen alle deelnemers bericht over het resultaat van de Burgernetactie. Burgers waarderen het om actief betrokken te worden bij de leefbaarheid in hun eigen omgeving. Daarom breidt het netwerk van Burgernet zich snel uit.”
 
Ga naar www.mijnburgernet.nl om je aan te melden en voor meer informatie.
 

Bron: Gemeente Waterland, vrijdag 6 september 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina