naar Marker Nieuws indexpagina
Grootse moderne energie ontwikkelingen op voormalig eiland Marken
 
Het ziet er naar uit dat het jaar 2013 in de geschiedenis van Marken op gaat vallen door de intrede van moderne energie technieken die overal in de wereld nu voor handen zijn. Al in dit voorjaar is het Marken Museum voorzien van Light-Emitting-Diode (LED)-verlichting. Dit is naar volle tevredenheid geďnstalleerd. De jaarlijkse totale energierekening is nu lager met circa 25% (alleen LED bespaart ongeveer 80% op ouderwetse gloeilampen), en de verlichting van de museumstukken is optimaal.
 
Nu staat te gebeuren dat er zonnepanelen of fotovoltaďsche panelen (PV-panelen) op het dorpshuis ‘Het Trefpunt’ geďnstalleerd worden. Aanstaande vrijdag 13 september om 15.00 uur zal de feestelijke ingebruikname zijn van de 34 panelen. De panelen zijn prachtig totaal zwart waarvoor speciaal gekozen is vanwege het inpassen in monumentale karakter van vele mooie plekjes op het eiland. Ook is al bekend dat groot een deel van het dak van de sportkantine van Sportvereniging Marken met 46 panelen belegd gaan worden. Zeker nog dit najaar zal dit gerealiseerd worden.
 
Naast deze grotere en opvallende ‘groene’-energie projecten op Marken is het ook al geconstateerd dat er in dit jaar meerdere huishoudens zijn die inmiddels een stel PV-panelen op hun dak hebben laten leggen. Dit is vooral in de nieuwbouwwijk Minnebuurt.
 
Samen met de twee grote windturbines aan de dijk bij De Nes net buiten het eiland is het grofweg zo dat de huishoudens op het eiland nu hard op weg zijn om 100% van hun elektriciteit gebruik nu duurzaam te maken. Windkracht en nu ook zonnestraling maken Marken in 2013 met een flinke sprong voorwaarts bijna zelfstandig in hun energievoorziening. Met verdere technieken van energiebesparing zoals LED, isolatie, warmtepomp zou het zomaar kunnen zijn dat Marken als schiereiland in Nederland de eerste wordt dat predicaat ‘Duurzame Energie Eiland’ kan ontvangen. Voorzien wordt dat dit in ongeveer 2020 zover zou kunnen zijn.
 
Stichting Duurzaam Waterland zal Marken in dit streven blijven steunen met subsidies en wijze raad. Hierbij zal altijd sterk gelet worden op het historische karakter van grote delen van het eiland.
 
 
 
 

Bron: Stichting Duurzaam Waterland, vrijdag 6 september 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina