naar Marker Nieuws indexpagina
Man onwel op IJmeer door inslikken lipje van blikje fris
meldingen via de pager:
   PRIO 1 Medevac HUI, MK1  
  05-09-2013 14:08 KNRM opstappers
 
De piepers van de reddingboten van Huizen en Marken gingen donderdag, 5 september 2013, voor een wel zeer bijzondere medische evacuatie op het IJmeer. Bij het in melden bij de Kustwacht kreeg de bemanning van de reddingboor Seeker van de Hulp Organisatie Gooi- en Eemmeer te horen dat een man die alleen op een zeilboot voer, een lipje van een blikje frisdrank had ingeslikt wat in zijn keel is blijven steken, waardoor hij ademhalingsmoeilijkheden kreeg.
 
Omdat hij alleen op zijn zeiljacht "Monte Mare" was belde de man voor de zekerheid meteen 112, zolang hij daartoe nog in staat was. De 112 centrale verbond door naar de Kustwacht, die op haar beurt weer alarm maakte voor de reddingboten.

Het zeiljacht was tussen alle andere boten makkelijk te vinden op het druk bevaren IJmeer, omdat het was uitgerust met AIS, een automatisch Identificatie Systheem voor boten, waar de Seeker ook mee uitgerust is.

De reddingboot haalde de man, die inmiddels zelf al koers had gezet naar Muiden, van zijn zeiljacht en spoedde zich naar Muiden waar de ambulance gereed stond. De KNRM Reddingboot van Marken assisteerde bij het naar Muiden en brengen en daar afmeren van het 43 voet zeiljacht.

De man is door de klaarstaande ambulance naar ziekenhuis Tergooi vervoerd om daar behandeld te worden.
 

Bron: Dichtbij, zaterdag 7 september 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina