naar Marker Nieuws indexpagina

Als 'Marker inwoner' op de foto in het Zuiderzeemuseum

(Foto: Frank Bedijs)
 
Altijd al eens willen weten hoe het is om op Marken te wonen? Als bezoeker van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen krijg je hiervoor de kans. Op zaterdag 21 en zondag 22 september opent het museum speciaal voor de Fotoweek eenmalig de deuren van het grootste pand in de Marker haven.
De kenmerkende streekdracht ligt klaar voor een leuke verkleedsessie. Een professionele fotograaf zorgt vervolgens voor een gezellig (familie)portret in het markante interieur. De foto is na afloop gemakkelijk gratis te downloaden via de HEMA webshop.

De Fotoweek, die van 20 tot en met 29 september loopt, is een initiatief van het Nederlands Fotomuseum en Foam. Tien dagen lang staat heel Nederland in het teken van fotografie en valt er van alles te beleven voor iedereen die van foto's en fotograferen houdt. Deze eerste editie heeft als thema Kijk! Mijn Familie.

De fotograaf maakt een aantal foto's en selecteert de beste foto uit de serie. Deze foto krijgen de bezoekers van de Fotoweek cadeau. De fotograaf noteert het nummer van de foto en geeft deze mee. Met dit nummer is de foto binnen 48 uur te downloaden via www.hema.nl/fotoweek-portret. Na het inloggen, wordt de foto getoond en is deze te downloaden of te bestellen op een van de vele fotoproducten van HEMA.

Typisch 
Op Marken leefden de bewoners op de eerste verdieping van het woonhuis in Marken, omdat het onderhuis regelmatig bij overstromingen onder water liep. Het onderhuis was gereserveerd voor opslag van spullen die nat mochten worden. De woonkamer, met uitzicht op de haven, heeft allerlei kenmerken zoals een pronkbedstede en sierkussens. Opmerkelijk in het interieur zijn de typische Marker kleuren blauw (van de muren) en geel (van de lambrisering). In de woonruimte bevindt zich ook een regenwaterbak en een kachel. De pronkbedstede is aangekleed met kussens met geborduurde stroken. Langs de muren zijn veel borden op planken afgezet met kastranden. Veel van die borden zijn herinneringsborden, die te maken hebben met het koningshuis. Markers zijn namelijk koningsgezind.
 
Link naar het Zuiderzeemuseum

Bron: Zuiderzeemuseum, zaterdag 14 september 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina