naar Marker Nieuws indexpagina

Staat de toekomst van Reddingsstation Zeevang op het spel?

 
Het watersportseizoen is lekker bezig en we hebben al diverse mooie dagen op het water door kunnen brengen. Het aantal oproepen blijft echter beperkt, wat hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door een aantal bergers op het Markermeer die permanent op het water zijn om de reddingsboten voor te zijn. Dit is een nieuw fenomeen de afgelopen 2 jaren en begint nu toch bedreigende vormen aan te nemen voor de toekomst van ons reddingsstation.
 
Op het water ontstaat een soort race tegen de klok tussen de reddingsstations en de bergers, niet vanwege de urgentie van de hulpverlening maar om eerder ter plaatse te zijn. De bergers proberen zo snel mogelijk een sleepverbinding overeen te komen om zo hun (niet geringe) honorarium veilig te stellen. De watersporter in kwestie is meestal niet op de hoogte dat de eerste oranje boot ter plaatse niet altijd een reddingboot is maar een commerciŽle berger en accepteert de hulp zonder de consequenties te kunnen overzien.
 
De watersporter is doorgaans wel verzekerd en de kosten worden door de verzekering betaald maar is niet op de hoogte dat de KNRM (gelieerde) reddingboten op donatiebasis werken wat aanzienlijk voordeliger is. De KNRM vrijwilligers zijn 24/7/365 beschikbaar in alle weersomstandigheden en deze beschikbaarheid ligt vast in het SAMIJ convenant (veiligheidsregio overeenkomst betreffende de inzet van reddingsdiensten).
 
De bergers daarentegen zullen alleen op de commercieel lucratieve momenten op het water zijn. Gevolg is dat de KNRM (gelieerde) stations wel gealarmeerd worden maar voor niets komen op de momenten dat de bergers op het water zijn. Dit is een zorgelijke ontwikkeling voor de motivatie van de vrijwilligers van een reddingsstation.
 
 Sponsors en donateurs
Het zoeken naar sponsors loopt bijzonder moeizaam en komende periode zal ook in het teken staan van het zoeken naar sponsors en donateurs. Eind juli hebben de vrijwilligers van het reddingsstation langs de deuren in de gemeente Zeevang gecollecteerd en er is gul gegeven.
 
Namens ons station wil ik daarom iedereen bedanken voor de giften. De inkomsten zijn van harte welkom, zeker omdat wij 5 overlevingspakken moeten vervangen. Planning voor de komende periode: De Beer, marifoon 1 vervangen. De reddingsmeter voor 2013 staat op 8 (d.d. 09-09-2013).
 
Ed Doesburg
Voorzitter Reddingsstation Zeevang

 Reddingsstation Zeevang (ZVG)

 

Bron: Reddingsstation Zeevang, zondag 15 september 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina