naar Marker Nieuws indexpagina

Ajax Vrouwen onderuit tegen Standard Luik

Standard Luik - Ajax 2-1

Na drie gelijke spelen en een overwinning is de eerste nederlaag voor de Ajax Vrouwen een feit. Op bezoek bij Standard Luik werd met 2-1 verloren. Trainer Ed Engelkes zag naar eigen zeggen een ploeg met twee gezichten. Zo sterk als Ajax de eerste helft speelde, zo matig was het na rust. ,,We riepen het over onszelf af.’’

Terwijl de mannen het in de eigen ArenA opnamen tegen AC Milan, reisden de vrouwen al vroeg op de dag af naar Franstalig België. Daar wachtte het treffen met het gewoonlijk sterke Standard Luik, tegen wie Ajax vorig seizoen al twee moeizame duels afwerkte in de tweede competitiehelft van de BeNe League. Thuis werd dik verloren, terwijl de uitwedstrijd eindigde in een gelijkspel. Het was daarom niet vreemd dat het opnieuw een zware wedstrijd werd tegen de Walen.

Op het hoofdveld van de Standard Academie kwamen de vrouwen in de 21e minuut op achterstand. Het doelpunt kwam op naam van de Nederlandse Vanity Lewerissa, die knap raak schoot vanuit de tweede lijn. Ajax ging vervolgens verwoed op zoek naar de gelijkmaker. Deze viel vlak voor rust toen Claudia van den Heiligenberg een puike voorzet gaf en Mandy Versteegt de bal direct op haar pantoffel nam. Met succes: 1-1.

Hoopvol gestemd gingen de vrouwen vervolgens pauzeren, maar de hoop werd in de tweede tenietgedaan door wederom Vanity Lewerissa. Tien minuten voor tijd velde zij het definitieve vonnis over de ploeg van Ed Engelkes, die de winnende treffer had zien aankomen. ,,De tweede helft ging het veel minder’’, aldus de coach. ,,Mijn verdedigsters konden bij niemand de bal kwijt, waardoor we alleen maar achteruit liepen. Het was tegenhouden geblazen, dus het tegendoelpunt kwam niet uit de lucht vallen.’’

En dat terwijl zijn ploeg voor de pauze juist sterk had gespeeld. ,,Na het tegendoelpunt groeiden we in de wedstrijd. We waren agressief, gedreven en creëerden kansen. Zo zag ik het graag en dat heb ik de meiden ook meegedeeld in de rust. Maar daarna ging het fout. Wat dat betreft heb ik een ploeg met twee gezichten gezien.’’

Waar die ommekeer aan lag? Dat vindt Engelkes lastig te bepalen. Wel zou hij in het vervolg graag zien dat zijn speelsters de gehele wedstrijd blijven knokken. ,,Met alleen talent red je het niet. Het moet samengaan met de bereidheid om hard te werken. Dat moeten we inzien.’’