naar Marker Nieuws indexpagina

Vijf voormalige eilanden voor Zuiderzeemuseum

 
Het Zuiderzeemuseum krijgt in 2014 een nieuwe museale attractie met de naam Waterwerken. Onderdeel van het nieuwe Waterdoepark zijn kleine versies van vijf voormalige Zuiderzee-eilanden.
 
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen krijgt kleine versies van de vijf voormalige Zuiderzee-eilanden: Marken, Pampus, Schokland, Urk en Wieringen. Het project Waterwerken waar de vijf eilanden onderdeel van uitmaken is een nieuw gedeelte van het buitenmuseum. De nieuwe aanwinst moet jong en oud waterpret bezorgen, gecombineerd met educatieve elementen. 
 
Meedenken
Het publiek wordt gevraagd mee te werken aan het nieuwe project. Met een wedstrijd roept het museum de hulp in van alle Nederlanders voor het toevoegen van een extra element dat typerend is voor spelen met water. Via een 
pagina op de website van het Zuiderzeemuseum kan men aangeven welke wateractiviteit zoals vissen, bellen blazen of fierljeppen men graag toegevoegd ziet aan het project. De ideen kunnen tot en met zondag 5 januari ingestuurd worden. Half januari wordt de winnaar bekendgemaakt. De leukste inzending krijgt een ereplaats in de preview van Waterwerken in het binnenmuseum. Ook ontvangt de winnaar een jaarkaart voor het hele gezin en wordt zij of hij exclusief uitgenodigd voor de opening van Waterwerken in 2014.
 
Start
Het project Waterwerken en de miniversies van de Zuiderzee-eilanden Marken, Pampus, Schokland, Urk en Wieringen is mogelijk dankzij een gift van de BankGiro Loterij. Algemeen directeur van het museum Stephan Warnik is erg verheugd over de start van het Waterdoepark. We zijn nu echt begonnen en het maakt Waterwerken extra bijzonder dat iedere inwoner van Nederland de kans krijgt om ons te helpen. We zijn erg benieuwd wat we allemaal binnen krijgen. Het zou mooi zijn als het idee aansluit bij de activiteiten op de eilandjes zelf. We zeggen nog niet wat die zijn, maar ze staan in ieder geval garant voor veel familiepret.
 
Zuiderzeegebied
Het 
Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.
 

Bron: Zuiderzeemuseum, donderdag 24 oktober 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina