naar Marker Nieuws indexpagina
Locatie bevolkingsonderzoek in Waterland ondenkbaar
De gemeente laat z'n oudere inwoners weer lekker aan hun lot over. Helemaal als je afhankelijk bent van openbaar vervoer........
 
Afgelopen week kregen vrouwen vanaf de leeftijd van 50 jaar tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in de zogenaamde ‘borsten bus’. Dit is een bus waarin een mammagrafie wordt gemaakt. Er wordt gewerkt met röntgenstralen in deze bus. Het onderzoek vindt elke twee jaar plaats.
 
Tot en met het vorige onderzoek (2011) stond deze bus bij het busstation van Swaensborch. De bus was goed toegankelijk voor vrouwen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Daar komt dit jaar echter verandering in. De organisatie heeft géén vergunning meer gekregen van de gemeente Waterland om de bus op deze locatie te parkeren. De bus wordt nu op het parkeerplaats van de sportvereniging Monnickendam geparkeerd.
 
Deze locatie is ver van diverse bushaltes, wat inhoudt dat er een pittig stukje gelopen moet worden. Voor de jongere, vitale 50 plussers zal dit geen probleem zijn, maar wanneer een vrouw wat slechter ter been wordt, zal dit een hele opgaaf worden.
 
Er zijn al gevallen bekend dat mensen het onderzoek dit jaar maar overslaan, vanwege de slechte bereikbaarheid van de bus.
 
De redactie is van mening dat de bus op tal van andere locaties geplaatst kan worden, die stukken beter bereikbaar zijn dan de locatie waar de Gemeente nu voor heeft gekozen. Denk bijvoorbeeld aan het grote parkeerplein bij de Grote Kerk; het Bolwerk. Zelfs het parkeerterrein op Marken is voor de overige kernen nog beter bereikbaar als de huidig gekozen locatie. Onderstaand een overzicht waarin de bushaltes verwerkt zijn en de oude en nieuwe locatie  van de bus.
 
Tekst uit de brief van Bevolkingsonderzoek 'Midden-West':

Bron: PepProductions, zaterdag 26 oktober 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina