naar Marker Nieuws indexpagina
Monsterzege Oranje vrouwen in Portugal
Kelly Zeeman wel op de bank, maar géén speelminuten
 
door : Welmoed de Lang 
Het Nederlands vrouwenelftal troefde zaterdag in het WK-kwalificatieduel Portugal met maar liefst 0-7 af. De 17-jarige Vivianne Miedema zorgde met een hattrick voor een sensationeel slot.
 
,,Op bepaalde punten kon de uitvoering beter, maar 0-7 is natuurlijk een prima uitslag”, aldus bondscoach Roger Reijners, die zag dat Renée Slegers al na twee minuten, na een aanval over links op aangeven van Lieke Martens, de score opende. ,,In de fase daarna hadden we gelijk afstand moeten nemen. Dat liet nog wat te lang op zich wachten”, aldus Reijners.
 
Tweede helft probleemloos
In plaats daarvan gaf met name de achterhoede daarna af en toe te veel ruimte weg, waardoor Oranje tegen de nummer 42 van de wereldranglijst onnodig in de problemen kwam. Tot veel opgelegde kansen leidde dat echter niet. En nadat Slegers na ruim een half uur een vrije trap prachtig binnen krulde, was er voor Nederland van het thuisland weinig meer te duchten.  
 
Na rust kwam Oranje al helemaal niet meer in de problemen. Anouk Dekker schoot na 55 minuten in het zestienmetergebied beheerst binnen en Lieke Martens rondde een aanval over meerdere schijven na ruim een uur af: 0-4.
 
Miedema ook in Oranje op dreef 
Daarna was het de beurt aan Vivianne Miedema. De centrumspits toonde in de BeNe League al aan in bloedvorm te zijn, met een doelpuntentotaal van achttien treffers na zeven wedstrijden. In het laatste duel tegen Lierse SK, voorafgaand aan de interland, joeg ze de bal zelfs maar liefst vijf keer tegen de touwen. Die lijn trok de geboren Drentse in haar tweede interland duidelijk door in Oranje.
 
Reijners wisselde haar een kwartier voor tijd voor Martens en binnen drie minuten had ze de eerste er na een individuele actie al in liggen. Nog eens drie minuten later rondde ze opnieuw een aanval af, waarna ze in blessuretijd haar derde binnen prikte.
 
Koel 
,,In zo’n fase van de wedstrijd zie je haar kwaliteiten. Ze bleef steeds heel koel en ze scoort heel makkelijk”, aldus Reijners, die haar ondanks de blessure van Manon Melis dus niet in de basis liet starten. ,,Anders had ik het elftal op meerdere plaatsen moeten wijzigen. Nu maar op een”, aldus Reijners, die nu Kirsten van de Ven in eerste instantie in de spits posteerde.  
 
In het eerste kwalificatieduel versloegen de Leeuwinnen Albanië al met 0-4 en de ploeg heeft daarmee een prima doelsaldo. Noorwegen zette tegen Albanië zaterdag overigens een score van 7-0 neer. In de poule moet Oranje verder afrekenen met Noorwegen, België, Griekenland, Albanië.  De groepswinnaar plaatst zich direct voor de WK-eindronde in Canada, terwijl de vier beste nummers twee via play-offs om het laatste Europese ticket strijden. Woensdag is voor de Oranjevrouwen om 19 uur in Volendam het cruciale treffen tegen Noorwegen. Reijners: ,,De zwaarste tegenstander in de poule. En dat word teen hele andere wedstrijd dan tegen Portugal.”
 
STATISTIEKEN: 
Portugal - Nederland 0-7 (0-2).
 
Scoreverloop:
2. Renée Slegers 0-1; 35. Renée Slegers 0-2; 55. Anouk Dekker 0-3; 63. Lieke Martens 0-4; 78. Vivianne Miedema 0-5; 81. Vivianne Miedema 0-6; 90+4 Vivianne Miedema 0-7.
 
Scheidsrechter: Severine Zinck (Frankrijk).
 
Toeschouwers: 1.108.
 
Opstelling: Loes Geurts (Vittsjö GIK), Kika van Es (PSV/FC Eindhoven), Daphne Koster (Ajax), Mandy van den Berg (Vittsjö GIK), Siri Worm (FC Twente), Anouk Dekker (FC Twente), Sherida Spitse (FC Twente), Kirsten van de Ven (Tyresö FF), Renée Slegers (Linköpings FC), Lieke Martens (FCR 2001 Duisburg), Daniëlle van de Donk (PSV/FC Eindhoven).
 
Wissels: 66. Koster vervangen door Anouk Hoogendijk (Ajax); 75. Martens vervangen door Vivianne Miedema (sc Heerenveen); 82. Dekker vervangen door Maayke Heuver (FC Twente).
 
Overige wissels : Van Veenendaal, Bito, Zeeman, Van de Sanden
 
 

Hoogtepunten Portugal - Oranjevrouwen 0-7 :

Bron: Ons Oranje, zaterdag 26 oktober 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina