naar Marker Nieuws indexpagina

Wereldwinkel op Marken

In enkele dorpen kregen boeren voor hun coöperatie 10 varkens om te fokken
 
 In het weekend van zaterdag 2, zondag 3 en maandag 4 november 2013 staat Stichting Ronoylion wederom met de Wereldwinkel in de  hal van de Patmoskerk.
 
Er zijn  3 openingstijden:
- zaterdagmiddag 14.00 uur tot 17.00 uur
- zondag na de kerkdienst
- maandagavond van 19.00 uur tot 20.00 uur 
 
Op  zaterdagmiddag is er ook een koffiehoekje aanwezig om gezellig even neer te strijken.
Met het oog op Sinterklaas hebben we weer een collectie speelgoed, waaronder allerlei kinderboekjes, reken- en telspelletjes, houten speelgoed, schrijfmateriaal, Barbie- en poppenhuis meubeltjes, kindersieraden, kinderboekjes enz. enz..       
Naast allerlei kleine kadootjes is er een kersttafel  met diverse kerstartikelen waaronder kinderboeken met het kerstverhaal,  kerststalletjes en allerlei andere cadeaumogelijkheden, speciaal gericht op de komende Kerst.
 
Ook is er een collectie hele mooie handgemaakte kerstkaarten aanwezig in allerlei soorten.
En uiteraard maken Max-Havelaar-produkten  zoals thee, koffie, honing, snoepwaren  en dergelijke ook weer deel uit van de stand.  Ook cadeaupakketjes met deze food zijn verkrijgbaar of kunt u samenstellen met producten die u zelf uitkiest.
Alle producten uit de Wereldwinkel  komen van kleine producenten uit de Derde Wereld die met de vervaardiging ervan in hun levensonderhoud voorzien. De producten worden thuis gemaakt,   in groepsverband in werkplaatsen of in kleine fabriekjes. Door de afzet via de Wereldwinkel  kunnen deze producenten een menswaardig bestaan opbouwen.  Bovendien wordt met de winst op de producten vaak ook door en binnen de groep een kleinschalige vorm van sociale voorzieningen opgezet.
De opbrengst van dit weekend wordt gebruikt voor de aankoop van  2 ploegen, 10 waterbuffels  en een tweejarige landbouwtraining voor inheemse  boeren op het eiland Panay in de Filippijnen. 
Met het geld van eerdere collecten  dit jaar hebben we vanuit Marken al 2 buffels kunnen kopen voor de boeren op Panay.
 
In de zomer van 2011 bezochten wij de dorpen  waarvoor deze waterbuffels en ploegen zijn bestemd. 
We zagen met eigen ogen hoe er gewerkt wordt met de opbrengst van onze Wereldwinkel en de giften die Ronoylion krijgt. Met respect voor de wijze waarop de mensen samen werken en bewondering voor de hoop, de inzet en de positiviteit die mensen aan de dag leggen om gezamenlijk aan hun miserabele levensomstandigheden te werken,  verlaten wij altijd weer de regio. Onvoorstelbaar ook hoe het leven van mensen kwalitatief kan verbeteren en menswaardig wordt door wat hulp van onze kant!!
In de hal treft u dit weekend foto’s aan van de projecten.
Ook hierbij enkele foto’s van wat er met het geld van Ronoylion werd gedaan.
Door de aankoop van de artikelen steunt u èn het projectwerk van Ronoylion  èn  de mensen die met de vervaardiging van de producten in hun levensonderhoud voorzien.
 
                                                                                                                                 Namens st. Ronoylion,
                                                                                                                                 Eef Visser   (tel. 601582)
 
Deze multifunctionele hal wordt zowel als school als landbouwtrainingscentrum gebruikt. Deze school werd voorzien van schoolbanken
Door de aanschaf van deze truck werd het vervoer van bananen voor een boerencoöperatie sterk verbeterd Gedroogde abacavezels worden gebruikt voor het vlechten van touw, manden en binnenbekleding van auto- en fietsbanden
In Elian werd een kleine basisschool gebouwd Kinderen die in Elian de school bezoeken
Met deze abacastripper trekken boeren de vezels uit abacabladeren Voor verschillende boerengroepen is in het verleden een waterbuffel gekocht om het land mee te bewerken
Waterbuffel koelt na gedane arbeid af in rivier

Bron: Eef Visser, woensdag 30 oktober 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina