naar Marker Nieuws indexpagina
Dure nederlaag Oranje vrouwen tegen Noorwegen
Kelly Zeeman wel op de bank, maar géén speelminuten
 
Door : Welmoed de Lang
Het Nederlands vrouwenelftal heeft woensdagavond in het WK-kwalificatieduel tegen Noorwegen een nederlaag moeten incasseren. In het stadion van FC Volendam verloren de leeuwinnen met 1-2.
 
In de poule met Noorwegen, België, Griekenland, Albanië en Portugal waren de Noren de eerste grootste hobbel die genomen moest worden richting het WK 2015. Oranje diende tegen de finalist van het EK 2013 een goed resultaat neer te zetten, omdat alleen de groepswinnaar zich rechtstreeks voor het eindtoernooi in Canada plaatst. De vier beste nummers twee van de zeven poules strijden in de play-offs namelijk slechts om één WK-ticket.
 
Genoeg te zien
Nederland en Noorwegen wisten dan ook wat er op het spel stond en streden van meet af aan voor iedere meter. Het spel ging op en neer, beide ploegen kregen volop kansen en het publiek hoefde zich allerminst te vervelen. Vivianne Miedema, na haar hattrick tegen Portugal voor het eerst in de basis, liet zich in haar derde interland direct gelden. De spits van Heerenveen, met in de competitie maar liefst achttien doelpunten in zeven wedstrijden, kopte na twee minuten maar net naast.
 
Vervolgens was het de beurt aan Noorwegen. Eerst moest Sherida Spitse met een sliding een bal van de lijn halen en daarna ging een bal voor open doel net naast. Een verkeerde inspeelpass van Daphne Koster werd Oranje na ruim twintig minuten echter fataal. In plaats van in de voeten van Renée Slegers belandde de bal bij Nadine Hansen, die doorliep richting het Nederlandse doel en met een streep in de verre hoek werkelijk fantastisch uithaalde.
 
Miedema bekroont basisdebuut
Miedema vond het daarna echter haar beurt. Zij maakte de verwachtingen waar en bekroonde haar basisplaats met een eveneens prachtige treffer. Met twee verdedigers naast zich, won ze het duel en mikte ze vanaf de rand van het strafschopgebied hard binnen. Miedema bleef ook in het vervolg gevaarlijk, maar kreeg de bal tot drie keer toe net niet in het doel. Daarbij moest de Noorse keepster bij een gewiekste kopbal in de onderhoek nog gestrekt gaan om de inzet naast te werken.
 
Noorwegen, dat zowel België (4-1), als Albanië (7-0) al versloeg, pakte echter voor rust opnieuw de voorsprong. Wederom was het balverlies van Koster dat de treffer inleidde. Deze keer was het de Noorse aanvoerder Ingvild Stensland die met een prachtige knal de 1-2 maakte.
 
Noorwegen zit Oranje opnieuw dwars
In een veel mindere tweede helft, kon Nederland het goede spel van de eerste helft niet voortzetten. Het spel was te rommelig en de passes te onnauwkeurig om het Noorwegen nog lastig te maken. De leeuwinnen wonnen in de huidige kwalificatiecyclus weliswaar eenvoudig van Albanië (0-4) en Portugal (0-7), maar woensdagavond ging de winst naar de bezoekers, die daarmee net als op het onlangs gespeelde EK Oranje weer dwars zaten. De Nederlandse vrouwen wachten zodoende al achttien jaar op een zege op de Noren.
 
Op 23 november spelen de Oranjevrouwen in het stadion van Excelsior de volgende WK-kwalificatiewedstrijd. Om 19 uur is in Rotterdam Griekenland de tegenstander.
 
Statistieken
Krasstadion, Volendam. WK-kwalificatie
Nederland - Noorwegen 1-2 (1-2)
 
Scoreverloop:
10. Nadine Hansen 0-1; 23. Vivianne Miedema 1-1; 37. Ingvild Stensland 1-2.
 
Opstelling Nederland:
Loes Geurts; Kika van Es, Daphne Koster, Mandy van den Berg, Siri Worm; Anouk Dekker (67. Kirsten van de Ven), Sherida Spitse, Renée Slegers; Lieke Martens, Manon Melis, Vivianne Miedema
 
Wissels:
Sari van Veenendaal, Dyanne Bito, Danielle van de Donk, Kelly Zeeman, Claudia van den Heiligenberg, Anouk Hoogendijk, Kirsten van de Ven
 
Scheidsrechter: Gyöngyi Gaál (Hongarije)
Toeschouwers: 4.000
 

Bron: Ons Oranje, woensdag 30 oktober 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina