naar Marker Nieuws indexpagina
Wat betekent IBAN voor u ?
Vanaf 1 februari 2014 kunt u alleen nog uw IBAN-nummer gebruiken
 
Op dit moment worden betalingen op nationaal niveau geregeld. Dit zorgt binnen Europa voor veel verschillende soorten betaalmiddelen en financiŽle verkeersstromen. Dit is niet praktisch en is daardoor onnodig kostbaar. Daarom komt er ťťn Europees betaalsysteem voor alle binnenlandse en grensoverschrijdende eurobetalingen.
 
Vanaf 1 februari 2014 kunt u alleen nog uw IBAN-nummer gebruiken om een betaling te doen. Vanaf die datum gebeurt contant betalen, pinnen met uw betaalpas, geld overschrijven of ontvangen, overal op dezelfde manier doen. Vanaf die datum gebeurt contant betalen, pinnen met uw betaalpas, geld overschrijven of ontvangen, overal op dezelfde manier.
 
Het integreren van IBAN zorgt voor meer veiligheid en efficiŽntie op uw internetbankieren. Hierdoor zal iedereen met een rekening in het binnen- en buitenland op een efficiŽnte wijze geld kunnen overmaken.
Het is van belang dat u op de hoogte ben van de intergratie die zich voor gaat doen in Europa. Van uw rekening naar het nieuwe IBAN-systeem. 
 
Om uw IBAN tegen binnen- en buitenlandse cybercriminelen te beschermen raadt SEPA u aan om nu veilig over te stappen op IBAN.
 
   
 
De komende periode gaan we in Nederland over op IBAN (International Bank Account Number). Na 1 februari 2014 gebruiken we alleen nog maar IBAN als rekeningnummer. Iedereen in Europa betaalt dan euroís op dezelfde manier. Of u nu contant betaalt, wilt pinnen met uw betaalpas of euroís moet overschrijven.
 
De voorbereidingen voor de overgang op IBAN worden gedaan door de banken, overheden en bedrijven. Maar ook als consument krijgt u hiermee te maken. Hier staat vast op een rijtje waar u rekening mee moet houden.
 
  • U gaat voor betalingen steeds vaker gebruikmaken van een langer rekeningnummer, IBAN. Dit rekeningnummer bestaat uit uw huidige rekeningnummer, aangevuld met een aantal cijfers en letters.
     
  • IBAN is niet nieuw. Mensen die wel eens geld naar het buitenland overschrijven gebruiken dit rekeningnummer al langer. Maar ook als u nog nooit geld naar het buitenland heeft overgemaakt heeft u al een IBAN. U vindt uw IBAN op uw rekeningafschriften en in uw internetbankieromgeving. Ook kunt u hem op de homepage van deze site bekijken.
  • Steeds meer bedrijven, organisaties en overheden gaan de komende jaren met IBAN werken voor hun betalingen. De rekeninggegevens van hun huidige klanten zetten zij automatisch om naar IBAN. Daar hoeft u niets voor te doen. Als het nodig is vragen zij u zelf om uw IBAN.
  • Op overschrijvingskaarten en machtigingen komt meer ruimte voor het langere IBAN-nummer.
  • Ook uw bankafschriften kunnen er iets anders uit gaan zien, evenals de sites van banken voor het interbankieren. Als u online bankiert zal de bank uw adresboeken automatisch omzetten naar IBAN. Op termijn krijgt iedereen een nieuwe betaalpas. Uw bank zal u informeren als het zover is.
Na 1 februari 2014 gebruiken we alleen nog maar IBAN als rekeningnummer, voor zowel binnenlandse als grensoverschrijdende betalingen.
 
 IBAN Bic Service

Bron: Sepa / Iban service, donderdag 31 oktober 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina