naar Marker Nieuws indexpagina
Veiligheidsregio zendt 4 november NL-Alert controlebericht uit
 
Op maandag 4 november aanstaande rond 12.00 uur wordt het NL-Alert controlebericht uitgezonden, tegelijk met de maandelijkse sirenetest. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen in Zaanstreek-Waterland nagaan of zij hun mobiel juist hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat u niets hoeft te doen. Heeft u uw telefoon nog niet ingesteld voor NL-Alert?
 
We zetten de 4 meest gestelde vragen over NL-Alert op een rij.
 
Waarom NL-Alert?
Iedereen kent de sirene die de eerste maandag van de maand gaat. Als de sirene gaat tijdens een noodsituatie moet u naar binnen en ramen en deuren sluiten. U weet dan echter niet precies wat er is gebeurd. Daarom is er nu NL-Alert. Dit is een aanvullend alarmmiddel voor de mobiele telefoon. 
Stel, er breekt een grote brand uit waarbij veel rook vrijkomt. Als u zich in een rampgebied bevindt en u heeft uw mobiel ingesteld op NL-Alert, dan ontvangt u een tekstbericht. Hierin staat precies wat er aan de hand is. En wat u het beste kunt doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter ge´nformeerd.
 
Hoe werkt NL-Alert?
Vanuit de meldkamer van de hulpdiensten wordt een tekstbericht over een (dreigende) ramp uitgezonden naar alle mobiele telefoons in de directe omgeving van de noodsituatie. Het bericht bereikt de mobiele telefoons binnen enkele seconden. De berichten zijn geen sms-berichten, maar zogenaamde cell broadcastberichten, vergelijkbaar met een radiosignaal. Zij worden verzonden via de zendmasten van de providers. Daardoor werkt NL-Alert ˇˇk als het netwerk overbelast is. Het is volledig anoniem en helemaal gratis. Kijk dus nu op www.nl-alert.nl om na te gaan of jouw mobiel al geschikt is.
 
Hoe kan ik mijn mobiel instellen voor NL-Alert?
Om NL-Alert te kunnen ontvangen, moet uw telefoon geschikt zijn en moet u NL-Alert instellen op uw mobiele telefoon. Op www.nl-alert.nl  vindt u instructies om NL-Alert op de mobiele telefoon in te stellen. Dan weet u bij een volgende noodsituatie ook direct wat er aan de hand is en wat u moet doen. 
 
Waarom wordt een NL-Alert controlebericht uitgezonden?
Aan de hand van het controlebericht kunt u nagaan of u uw telefoon juist hebt ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat u niets hoeft te doen. Door het controlebericht kunt u zelf ervaren welk signaal uw mobiele telefoon geeft als u een NL-Alert ontvangt en hoe het bericht eruit ziet. 
 

Bron: Gemeente Waterland, donderdag 31 oktober 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina