naar Marker Nieuws indexpagina
Waterland in Beeld 2012
Kroniek van een samenleving in prachtige beelden
 
Waterland in Beeld 2012 toont met prachtige foto's hoe mensen in alledaagse gebeurtenissen het verschil kunnen maken tussen alleen maar ergens wonen of juist ergens samenleven. In een boeiende visuele vogelvlucht neemt  fotografe Ria Houweling u mee naar de talloze kleine en soms grote gebeurtenissen in Waterland die mensen bij elkaar brengen. Mensen maken de gemeenschap en Ria maakte er een schitterend beeldboek van. Dit is inmiddels al weer het zeven deel van deze serie fotojaarboeken over de mooie gemeente Waterland.
 
Waterland in beeld registreert en verhaalt over al die evenementen die een jaar in Waterland kleur geven. Herinneringen, te mooi om te vervliegen in de vergetelheid.
Dankzij Ria’s fraaie fotoreportages kunt u bijvoorbeeld weer getuige zijn van de opening van het Waterlandsmuseum de Speeltoren, de gepassioneerde toneeluitvoeringen, protesten tegen de dubbele busroute, het tuintonenfestival in Watergang, de geslaagde wijnroute in Monnickendam, de Broeker feestweek, honderd jaar pastorie in Zuiderwoude, lancering van datingsite in Ilpendam, de  installatie van burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon, de Allerzielentocht in Monnickendam, het spectaculaire Winteravond Straattheater en nog veel meer. De namenlijst van de mensen op de foto’s maakt het boek tot een document van blijvende waarde.
 
Het indrukwekkend decor van deze beeldende geschiedschrijving is Waterland zelf.
Waterland is een voorbeeld van ongerepte schoonheid dat laat zien hoe het oer Hollandse landschap is ontstaan. Een uniek landschap met vele historische oude stadjes. Zo is het boek Waterland in Beeld ook een prachtig boek voor mensen die er niet wonen.
En niet voor niets ontdekken steeds meer lokale en buitenlandse toeristen de charme van dit ongerepte landschap en woongebied zo vlakbij Amsterdam.
 
Het was niet vanzelfsprekend dat Ria Houweling fotograaf werd. Ze studeerde sociale wetenschappen en gaf vele jaren les in gezondheidsrecht. Na de viering van 650 jaar stadsrechten verscheen haar eerste boek: De Magie van Monnickendam.  Haar foto's staan elke week in lokale media. Met de fotoboekenserie 'Waterland in Beeld' brengt zij de hedendaagse geschiedenis van de gemeente Waterland in Beeld. Sinds 2006 verschijnt jaarlijks een deel uit de serie Waterland in Beeld. Een uniek project, waarvan op 14 november het zevende deel verschijnt.
 
Het boek wordt op 14 november aanstaande om 20.00 uur in het Weeshuis van Monnickendam, feestelijk gepresenteerd.  Het boek is vanaf die datum te koop in elke erkende boekwinkel voor € 23,95. ISBN/EAN: 978-90-79110-06-3
Voor meer informatie en recensie-exemplaren kunt u contact opnemen met Ria Houweling, bereikbaar via 0299-654289, 06-51989225, riahouwelingbouwman@gmail.com
 

Bron: Ria Houweling, vrijdag 1 november 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina