naar Marker Nieuws indexpagina
Oranje Vrouwen ruim langs Griekenland
Kelly Zeeman op de tribune
 
Door :Welmoed de Lang
De Oranjevrouwen hebben zaterdagavond in het vierde WK-kwalificatieduel vooral aan het doelsaldo gewerkt. Het elftal versloeg, voor het eerst in de geschiedenis voor een uitverkocht huis, Griekenland eenvoudig met 7-0.
Na de nederlaag tegen Noorwegen mogen de Oranjevrouwen geen misstap meer maken. Om nog kans te maken op een eerste wereldkampioenschap ooit moet de ploeg van Roger Reijners, met verder tegenstanders BelgiŽ, AlbaniŽ en Portugal, een clean sheet kunnen overleggen.
 
Snelle treffers
In een met ruim 3000 toeschouwers sfeervol gevuld Stadion Woudestein, overigens staat het record voor een interland in Nederland op 9300, moest tegenstander Griekenland daarbij geen probleem opleveren. De nummer 58 van de wereld pakte in de duels tegen achtereenvolgens Portugal (1-5), BelgiŽ (1-7) en AlbaniŽ (1-0) nog geen punt.
 
Met een 0-4 tegen AlbaniŽ en 0-7 tegen Portugal in de tas, was het voor Oranje dan ook al na acht minuten raak. Nadat Vivianne Miedema eerst tegen de paal kopte, was het bij de volgende aanval voor Lieke Martens een koud kunstje om bij de tweede paal in een vrijwel leeg doel binnen te tikken.
 
Eenvoudige treffers
Ondanks dat Oranje in de beginfase bepaald niet nauwkeurig en wat ongeconcentreerd speelde, volgde daarna toch in rap tempo de treffers. Vivianne Miedema zorgde met twee kopballen binnen het half uur voor de 2-0 en 3-0 en werd iets daarna in het strafschopgebied naar beneden getrokken. Manon Melis mocht de daarvoor toegekende strafschop binnen schieten.
 
Griekenland kon daar weinig tot niets tegenover stellen. Alleen bij eigen slordigheden kwam het in gevaar en moest Angela Christ, op het doel voor de geblesseerd afgehaakte Loes Geurts, opletten.
 
Ook de tweede helft kende hetzelfde spelbeeld. Met de veel op de grond liggende Grieksen, misten de leeuwinnen opnieuw de echte zuiverheid om het doelpuntenaantal naar veel grotere hoogte te tillen. De toch al op dreef zijnde Martens en Miedema trokken de stand nog wel naar 6-0. De Griekse doelvrouw verkeek zich in de slotminuut ook nog pardoes op het schot van Mandy van den Berg, waardoor er met de 7-0 uiteindelijk toch nog een hele behoorlijke stand op het bord stond.
 
Route richting het WK
Het WK 2015 vindt in Canada plaats. Hoewel het toernooi voor het eerst in de geschiedenis 24 landen telt, plaatst alleen de groepswinnaar zich direct voor het eindtoernooi. De vier beste nummers twee van zeven poules strijden slechts om ťťn play-offplaats. Op 12 februari spelen de Oranjevrouwen de volgende WK-kwalificatiewedstrijd. In het IJsseldelta stadion in Zwolle treft het om 19 uur BeNe Leaguepartner BelgiŽ.
 
Statistieken:
Nederland - Griekenland 7-0 (4-0).
 
Scoreverloop:
8. Martens 1-0; 22. Miedema 2-0, 28. Miedema 3-0, 36. Melis 4-0 (strafschop) 59. Martens 5-0, 63. Miedema 6-0 90. Van den Berg 7-0.
 
Opstelling Nederland:
Angela Christ, Kika van Es, Daphne Koster, Mandy van den Berg, Siri Worm, Anouk Dekker (85. Desiree van Lunteren), Sherida Spitse, Renťe Slegers (65. Kirsten van de Ven), Lieke Martens, Manon Melis, Vivianne Miedema.
 
 Wissels:
16. Sari van Veenendaal
12. Dyanne Bito
13. Maayke Heuver
14. Anouk Hoogendijk
15. Desiree van Lunteren (81e min. in)
17. Kirsten van de Ven (65e min. in)
18. Mandy Versteegt
 
Tribune:
Barbara Lorsheijd
Kelly Zeeman
Kim Dolstra
Shanice vd Sanden
Stefanie van der Gragt
 
Scheidsrechter Simona Ghisletta (Zwitserland)
Toeschouwers: 3.041 (uitverkocht)
 

Bron: Ons Oranje, zaterdag 23 november 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina