naar Marker Nieuws indexpagina
Allerlaatste draagsters van klederdracht in documentaire van Niek Koppen
Levende klederdracht : maandag 25 november 21.00 uur op Nederland 2
 
Regisseur Niek Koppen, filmmaker in focus op het IDFA van dit jaar, portretteert in zijn nieuwste documentaire Levende klederdracht twaalf dames die nog dagelijks klederdracht dragen. Zij behoren tot de laatste generatie die deze kleurrijke traditie in leven houdt. De meesten zijn ouder dan tachtig en zijn tegen wil en dank levende monumenten geworden. Levende klederdracht wordt op maandag 25 november om 21.00 uur door de NTR uitgezonden op Nederland 2.

Levende klederdracht
Met de documentaire Levende klederdracht brengt regisseur Niek Koppen een ode aan een verdwijnende Nederlandse traditie. Hij portretteerde daarvoor twaalf dames die geen andere kleding bezitten dan klederdracht. Ze behoren tot de laatste generatie die deze traditie - al dan niet bewust - in leven houdt. Ieder dorp kent vanouds zijn eigen dracht. Klederdracht wordt nog maar in een paar plaatsen in Nederland dagelijks gedragen. In Staphorst en Bunschoten-Spakenburg zijn de grootste aantallen te vinden, in Marken, Scheveningen, Urk, Volendam en op Walcheren gaat het maar om in totaal enkele tientallen dames, die bijna allemaal ouder zijn dan tachtig. Voor zover bekend gaat er nog maar één man in Nederland in dracht gekleed.
De traditionele kleding is een onlosmakelijk deel van het leven van de dames en, ondanks dat ze vaak als levende monumenten worden gezien met alle ongemakken van dien, zou geen van hen zou nog vrijwillig naar ‘burgerkleding’ overstappen.

Niek Koppen
Niek Koppen (Hengelo, 1956) is dit jaar op het IDFA verkozen tot Filmmaker in Focus. Levende klederdracht gaat op 21 november in première tijdens het festival. De film, gemaakt in opdracht van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, is opgenomen in de vierdelige dvd-box Niek Koppen IN FOCUS uit de reeks Dutch Documentary Collection. Het IDFA-programma ‘Niek Koppen in Focus' bestaat uit de premièrefilm en een retrospectief van zijn werk waaronder de films Siki (1992), Gouden Kalf-winnaar De slag in de Javazee (1996) en Goud (2007). 

Levende klederdracht is geproduceerd door Selfmade Films in samenwerking met NTR.
 

Bron: NTR, zondag 24 november 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina