naar Marker Nieuws indexpagina
Gemeente Waterland heeft WOZ op orde
 
De gemeente Waterland heeft de uitvoering van de Waardering Onroerende Zaken (WOZ) op orde. Dat blijkt uit een overzicht dat staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het overzicht is gemaakt naar aanleiding van overleg over de uitvoering van de Wet WOZ door gemeenten.
 
Goede beoordeling
Wethouder Tjeerd Hoekstra over de vermelding van Waterland in het overzicht: “Het is natuurlijk belangrijk dat onze inwoners kunnen rekenen op een betrouwbare waardebepaling door hun gemeente. Waterland is één van de 248 gemeenten in Nederland die de waardebepaling  van woningen en bedrijfspanden op orde heeft. Hiervoor hebben wij van de belastingdienst inmiddels ook een goede beoordeling gekregen. En daar zijn we uiteraard blij mee.”
 
Van de 408 gemeenten doet meer dan de helft het goed en doen 80 gemeenten het naar behoren, 71 gemeenten hebben het oordeel ‘kan verbeterd worden’ gekregen en 9 gemeenten kregen het oordeel “moet dringend verbeterd worden”.
 
WOZ en gemeentelijke belastingen
De waarde van onroerend goed is een uitgangspunt voor het vaststellen van gemeentelijke belastingen (OZB). Hierbij worden zowel waardestijgingen als waardedalingen gecompenseerd door het wijzigen van de zogenaamde grondslag. Dit betekent dus niet dat er automatisch meer of minder belasting betaald moet gaat worden als de waarde van een woning verandert.  

Waterland behoorde overigens ook tot de gemeenten die de stijging van de gemeentelijke lasten beperkt wist te houden. Voor komend jaar is de kleine stijging van de OZB bovendien gecompenseerd met het verlagen van de afvalstoffenheffing. 
 

Bron: Gemeente Waterland, woensdag 27 november 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina