naar Marker Nieuws indexpagina

Demonstratie Brandweer Marken voor opzitters

Co2 blusser

Hoe blus je een brandje en wat is de werking van impregneren ? Dit en meer werd afgelopen dinsdagavond uitgelegd door Brandweer Marken aan de opzitters op Marken. Plaats van handeling was de brandweerkazerne aan de Buurterstraat. De avond werd georganiseerd door de werkgroep Begeleiden ‘Opzitten’ Marken en Brandweer Waterland post Marken.

Ruim dertig opzitters, jongeren die kerst en oud en nieuw vieren in een aangeklede garagebox,  hadden gehoor gegeven aan de demonstratie oproep, om daar het één en ander te leren over brandgevaar en het bestrijden daarvan.

De avond werd geopend door Justin Zeeman van brandweer Marken. Hij sprak over de veiligheidsafspraken en wat te doen bij brand en/of een noodgeval. Ook werd een filmpje vertoond hoe snel een brand zich uitbreid. Hij wenste als laatste iedereen een veilig opzitten toe. Na Zeeman kwam Jan Peereboom, voorzitter van de werkgroep, aan het woord. Hij deelde aan de opzitters mede dat regels zijn aangescherpt en dat er ook goed op wordt toegezien, misschien wel door de burgemeester zelf. Ook de leeftijdsverhoging naar 18 jaar per 1 januari 2014 werd door Peereboom genoemd.

Vervolgens ging de gehele groep naar buiten. Daar werd begonnen met praktijkoefeningen. De opzitters mochten een brand blussen met een Co2- en een sproeischuim blusser. In de opzit ruimte mogen ze alleen een sproeischuim blusser gebruiken. Deze sproeischuim blusser dienen de opzitters af te nemen van de werkgroep.

Het effect van een ontploffing van een gasfles werd gedemonstreerd. Een gasbusje van 190 gram werd tot ontploffing gebracht. Ook het nut van impregneren werd door de brandweer aan de opzitters uitgelegd.

De wettelijke vertegenwoordigers van alle opzitters dienen een verklaring te ondertekenen, waarbij wordt verklaart dat de eigenaar van de opzitruimte en de werkgroep Begeleiden 'Opzitten' Marken niet aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Na afloop ging een ieder huiswaarts en wenste de Brandweer alle opzitters veel plezier en een veilige opzitperiode toe.

Sproeischuim blusser
Een gasbusje van 190 gram werd in bovenstaande 'kooi' tot ontploffing gebracht

Bron: PepProductions, dinsdag 3 december 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina