naar Marker Nieuws indexpagina
Gemeentehuis Waterland krijgt zonne-energie
Officiële en feestelijke in gebruik name op zaterdag 21 december om 11.00 uur
 
Op het dak van het gemeentehuis van Waterland prijken sinds kort ook zonnepanelen. Zaterdag 21 december worden de panelen formeel in gebruik genomen door Wethouder Kools en de heer Horjus van Stichting Duurzaam Waterland. Hiermee geeft het college het startsein voor het verduurzamen van het gemeentehuis. In 2014 volgen meer duurzame aanpassingen, onder andere aan de verlichting en de verwarmingsinstallatie.
 
Op naar het (zon)licht!
De zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis worden in gebruik genomen op zaterdag 21 december, de kortste dag van het jaar. Wethouder Kools: “De kortste dag van het jaar betekent ook dat er daarna steeds langere dagen van licht komen. En van dat (zon)licht willen we optimaal gebruik maken. Naast de zonnepanelen zijn er nog een aantal andere plannen uitgewerkt om ook in het gemeentehuis verstandig om te gaan met energie. De Stichting Duurzaam Waterland was zeer enthousiast over dit project. Zij hebben voor zowel de zonnepanelen als voor het vervolg subsidie beschikbaar gesteld.”
 
Inzicht in energieverbruik
De zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis zijn geplaatst door waterland Solar. De gemeente verwacht het eerste jaar een opbrengst van ongeveer 9900 kWh. Dat is het gemiddelde jaarverbruik van twee á drie huishoudens. Wethouder Kools: “Mooi is, dat we de opbrengst ook direct kunnen zien. Via een monitor kunnen we opbrengst van de zonnepanelen precies volgen. Deze gegevens komen volgend jaar ook op onze website te staan.” 
 

Bron: Gemeente Waterland, donderdag 19 december 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina