naar Marker Nieuws indexpagina

Ajax Vrouwen spelen ‘kat- en muisspel’ tegen AA Gent

Ajax - AA Gent 4-0

Op papier gingen de Ajax Vrouwen een makkelijke avond tegemoet tegen KAA Gent. De realiteit was ook niet anders. In eigen huis werd een klinkende 4-0-overwinning geboekt, met een hoofdrol voor middenvelder Tessel Middag. Trainer Ed Engelkes: ,,Na 20 minuten hadden we op 4-0 moeten staan.’’

In Koninklijk Atletiek Associatie Gent trof Ajax een zogenoemde laagvlieger uit de BeNe League. De Vlamingen staan derde van onderen en stappen vaker dan hen lief is als verliezer van het veld. Ook op de Toekomst was dat het geval, nadat de thuisploeg daar de show had gestolen voor het oog van enkele honderden toeschouwers. Al na een helft stond er een score op het bord waar Ajax-trainer Engelkes vooraf ongetwijfeld voor had getekend. 3-0 was het toen, na treffers van Tessel Middag (2x) en Desiree van Lunteren. Oftewel: de wedstrijd was gespeeld. En dan moest deel twee nog beginnen.

,,Dit had ik van tevoren wel verwacht’’, bekende de winnende coach na afloop. ,,Sterker nog: binnen 20 minuten hadden we met 4-0 voor moeten staan. Het verschil met Gent was heel groot. Je merkt dat wij in Nederland al veel langer serieus bezig zijn met vrouwenvoetbal dan in België. We zijn een aantal jaren verder en dat zie je terug op het veld. Voor Gent is het een enorme uitdaging, op bezoek bij ons, maar ik word minder enthousiast van zo’n wedstrijd.’’

Zijn ploeg opende vrijdagavond al na tien minuten de score. Op de linkerflank brak aanvalster Claudia van den Heiligenberg door, waarna zij een puntgave voorzet afleverde op de mee naar voren gekomen Tessel Middag. Haar schot bleek verre van houdbaar voor de keepster van Gent, die alleen maar kon toekijken hoe de bal hoog in de touwen zeilde. Vanaf dat moment volgde een spervuur aan schoten op het Belgische doel. De 2-0 viel dan ook snel en kwam op naam van wederom Middag. Na een voorzet van opnieuw Van den Heiligenberg controleerde ze de bal en schoot ogenschijnlijk eenvoudig binnen. Middag, een statige middenvelder met een haarfijn spelinzicht, vulde haar hoofdrol deze avond met verve in. Want vlak voor rust bediende ze Desiree van Lunteren met een listig lobje als assist. Het gevolg: een royale 3-0 voorsprong.

Een voorsprong die in de tweede helft ongetwijfeld zou worden uitgebouwd. Was de verwachting. Maar zo makkelijk als Ajax in het eerste bedrijf scoorde, zo moeizaam lukte dat na rust. De kansen leken soms niet te missen, maar toch slaagden respectievelijk Van den Heiligenberg en spits Eshly Bakker er niet in om te scoren. Evenals enkele anderen. Vooral Van den Heiligenberg zal haar misser niet snel vergeten. Een ‘intikkertje’ was het, om in voetbaljargon te spreken, maar desondanks vond ze de moedige doelvrouw van de Vlaamse opponent op haar weg.
Het doelpunt dat wel viel betrof niet eens een kans. Invalster Babiche Roof krulde de bal vanuit een hoekschop voor het doel en pardoes draaide deze in het doel: 4-0. Een bijzonder slotakkoord op een avond waarop Ajax vrijwel moeiteloos drie punten bemachtigde.

Vond ook coach Ed Engelkes. Tóch was hij naderhand niet geheel tevreden. Niet vreemd. Op de Toekomst is immers het devies dat het altijd beter kan. Zo ook deze avond. Engelkes: ,,In tegenstelling tot in de eerste helft creëerden we in de tweede helft wel kansen. Maar in de afronding waren we slordig. Dat moet beter. Deze uitslag is geen afspiegeling van de wedstrijd. Het was een kat- en muisspel, negentig minuten lang. Dan moet je Gent gewoon meer pijn doen.’’