naar Marker Nieuws indexpagina
Nieuwjaarsreceptie gemeente Waterland (video)
   
 
De catering had de handen vol aan al die Waterlanders die op maandagavond 6 januari, ondanks de hagel- en regenbuien, de weg naar de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis hadden weten te vinden. Het was druk, heel druk. Er werden vele handen geschud. Als de wethouder van Financiën voor elke keer dat "De Beste Wensen" werd uitgesproken één euro had gekregen dan was het een stuk makkelijker geweest om de gemeentelijke begroting rond te krijgen. Burgemeester Luzette Wagenaar memoreerde in haar onderkoelde humorvolle speech zo'n beetje alle problemen en bijzondere zaken die de wereld in 2013 had meegekregen. Afluisterpraktijken, de crisis in Syrië, Snowden, het overlijden van Mandela; het waren maar een paar onderwerpen die aangehaald werden, maar ook de Waterlandse gebeurtenissen, zoals de samenvoeging van de brandweerkorpsen in Zaanstreek en Waterland, de dijkverzwaring nabij Uitdam en de vergaderonderwerpen tijdens de raadsvergaderingen ("Ja, wij vergaderen over het nut van een paaltje") kregen de verdiende aandacht van de burgemeester, die tijdens een eerdere nieuwjaarsreceptie in een van de kernen al als "burgefeester" was aangeduid, verwijzend naar de vele bezoeken die zij in 2013 bij een groot aantal burgers, bedrijven en instellingen in haar gemeente had afgelegd.
Wagenaar trok deze opmerking meteen door naar de gesignaleerde afluisterpraktijken en de sociale media, waarvan zij zich gedegen bewust is. "Ik moet oppassen niet als de kussende burgemeester in de media te komen!" Haar Maastrichtse collega kan hiervan meepraten.

Natuurlijk werd tijdens de receptie ook weer de Burgerprijs uitgereikt aan een Waterlandse inwoner die zich meer dan verdienstelijk had gemaakt. Uit een tiental genomineerden kwam Henk van Bavel uit Monnickendam als winnaar uit de bus. Van Bavel zet zich al jaren met hart en ziel in voor alles en iedereen in en rondom de Rooms-Katholieke kerk in Monnickendam. Zijn vrouw Rita werd niet bij de huldiging vergeten want ook zij is in Monnickendam bekend door haar jaarlijkse Kersttentoonstelling van meer dan 350 kerststallen. Een van trots glimmende Van Bavel nam de prijs, een fraai glasobject, gemaakt door Edith Markus uit Broek in Waterland, enigszins ontroerd in ontvangst.

Wethouder Patrick Kools en Bas van Baarsen, voorzitter van de Waterlandse ondernemersvereniging, reikten hierna gezamenlijk de Ondernemersprijs uit. De vijf genomineerden (Wijnhuis Monnickendam, Fysio Fitness Ilpendam, Stadskapper Monnickendam, Boretti Watergang en regiobakker Kees Gutter) konden allen trots zijn op hetgeen de jury over hen zei, maar Kees Gutter, samen met zijn dochters Els en Greetje, werden uiteindelijk als winnaars naar voren geroepen. Ook zij werden in de bloemen gezet en kregen bovendien een kunstwerk van Malisca Muller, een oorkonde en een bedrag wat Gutter moet besteden aan een goed Waterlands doel.

Nadat alle winnaars bestormd werden door de regionale pers, compleet met vele fotografen, was het tijd om op de uitslag te proosten voordat iedereen weer door de regen huiswaarts keerden. Langzaam maar zeker keerde de rust in het gemeentehuis terug.
 
 

Bron: Omroep PIM, dinsdag 7 januari 2014

 
Nieuwjaarsspeech Burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon
 
Maandag 6 januari vond in het gemeentehuis de nieuwjaarsreceptie plaats. Wind en regen weerhielden vele inwoners niet deze gelegenheid te gebruiken en de beste wensen uit te wisselen met de andere aanwezigen. Ook dit jaar werd tijdens de receptie de Burger(s)prijs en de Ondernemersprijs 2013 uitgereikt. Winnaar van de Burger(s)prijs is geworden de heer Henk van Bavel uit Monnickendam. Aan bakker Kees Gutter en "zijn meisjes" is de Ondernemers(s)prijs uit gereikt.
Burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon opende het officiële gedeelte van de receptie met een nieuwjaarstoespraak:
"Beste mensen, inwoners van Waterland, collega’s, relaties, aan u allen een heel goed, gezond en liefdevol 2014 toegewenst. 

Inmiddels alweer ruim een jaar mag ik uw burgemeester in deze gemeente zijn, ik voel mij als een vis in dit Water (land) en kan al redelijk mijn weg vinden, alhoewel ik het altijd moet afleggen tegen de parate kennis van mijn collegeleden. 
De mooiste momenten in mijn werk zijn, als ik op bezoek ga in de een of de andere kern of bij een zestigjarig bruidspaar. Wat zijn er veel mooie verhalen te vinden in onze gemeente.

 Vorig jaar ging mijn nieuwjaarstoespraak onder andere over de crisis, we krabbelen nu voorzichtig en gestaag weer op. Toch zijn veel mensen ook het afgelopen jaar hierdoor geraakt, misschien uzelf wel en het herstel zal nog zeker de nodige tijd vergen. Een beetje hulp en begrip voor elkaar is waarop ik hoop maar ook zie gebeuren in Waterland.
Wereldwijd zijn mensen soms op veel zwaardere schaal geraakt. Door natuurrampen als een tyfoon, een aardbeving of watersnood. Maar minstens zo schrijnend is het als het leed wordt veroorzaakt door medemensen. Ik kan het niet nalaten hier toch even bij stil te staan omdat wij er wel degelijk ook mee te maken hebben. Meer dan twee miljoen mensen in Syrië zijn op de vlucht, getraumatiseerd, al hun bezittingen achtergelaten en velen zijn hun familieleden verloren. Op de vlucht, omdat verschillende partijen niet vreedzaam naast elkaar kunnen leven, omdat broederschap soms een hele nare wanklank krijgt. Een groot deel zit in vluchtelingenkampen in buurlanden in de hoop op een terugkeer naar huis en haard, maar een aantal van hen komen in onze gemeente terecht en proberen weer een nieuw bestaan op te bouwen. En het vervult me met grote trots als ik zie hoe welkom zij zijn en hoe zij worden ondersteund door onze vrijwilligers en mede-inwoners. Ik kan u allen aanbevelen eens zelf kennis te maken met onze nieuwe inwoners tijdens een bijeenkomst van Ontmoet Ons in de Bolder. Een geweldig initiatief.

Niet alleen Syrië, maar ook in Egypte en Turkije wordt de roep om democratie en de vrijheid van meningsuiting, zwaar neergeslagen. Onze democratie en ons partijenstelsel is een groot goed in Nederland. U kunt dit jaar weer gebruik maken van uw democratisch recht door de leden voor de gemeenteraad te kiezen. En in Waterland valt er gegarandeerd ook wat te kiezen! De partijen hebben hun verkiezingsprogramma’s gereed en de lijsten vastgesteld. Ik weet uit ervaring dat daar heel veel tijd in wordt gestoken en het is echt de moeite waard om deze programma’s eens aandachtig door te lezen. 
U kunt inmiddels via de live uitzendingen van Omroep Pim onze raadsvergaderingen rechtstreeks volgen vanuit uw luie stoel (sommigen zelfs vanuit bed heb ik gehoord, want we lopen wel eens uit). Ik hoor daar heel positieve geluiden over en ik denk dat de uitzendingen het bestuurlijke werk van onze raad ook dichter bij u als inwoners brengt. 

Wat onze gemoederen ook flink heeft bezig gehouden dit jaar zijn de Snowden onthullingen over de NSA afluisterpraktijken. Hoe is het gesteld met uw en mijn privacy? Wat kunnen en mogen we verwachten van de overheid hierin? Voor de gemeente Waterland geldt dat we elk moment alert moeten zijn op deze privacyrechten. Dat zoenende burgemeesters daar geen recht op hebben geeft aan dat deze burgemeester gewaarschuwd is.

 En van privacy naar openbaarheid over integriteit is niet zo’n grote stap. De meest besproken politicus van dit jaar is toch wel de oud gedeputeerde Hooijmaijers. Het schip was kennelijk nog niet schoon genoeg, want inmiddels komen er meer feiten boven tafel.  Het vergt van ons bestuurders een continue afweging van ons handelen. Wij bepalen immers niet zelf wat we integer vinden, maar dat bepaalt u met elkaar. Daarom spreekt de wet ook zo mooi van de schijn van belangenverstrengeling. In Waterland hebben we de afgelopen maanden ook flink gediscussieerd over het onderwerp integriteit. U verwacht immers van uw bestuurders dat die meer dan wie dan ook besef hebben van hun rol hierin. En u heeft kunnen ervaren, dat we (na een valse noot middels een anonieme brief naar de krant) deze discussie in de Waterlandse raad in alle openheid voeren en in alle openheid beoordelen. Ook dat maakt mij trots, dat de raad dit op deze wijze heeft behandeld, want ook ik lees in de media wel over minder nobele daden. 

Een hoofdlijnen- of detaildiscussie? De volksvertegenwoordigende rol wordt door onze raadsleden regelmatig opgepakt. En dan hebben we het in de raadsvergadering inderdaad over bijvoorbeeld een paaltje in een wegdek, de busdiensten, een hellingbaan voor de huisarts, een discussie over bouwhoogtes waarbij de meetlinten of maatstokjes in de raad komen of een monumentenstatus in plaats van een beeldbepalende status.  Maar dit alles vanuit de gedachte van een algemeen belang, waarbij oog is voor de individuele knelpunten. Het zal soms voor u een lange zit lijken, maar het gaat echt ergens over en onze raadsleden zijn in de dossiers goed ingelezen en brengen ook menig locatiebezoek.

Het college heeft ook behoorlijk de schouders eronder gezet afgelopen jaar. Maar liefst vier bestemmingsplannen zijn door portefeuillehouders Kools en Hoekstra naar de gemeenteraad gebracht. Ambtenaren hebben avonden en soms nachtelijke uren doorgewerkt om op tijd de documenten voor elkaar te krijgen en naar de raad te brengen.  En dat de burgers van Waterland betrokken zijn bleek wel uit het feit dat er maar liefst 387 zienswijzen zijn ingediend. Inmiddels zijn de bestemmingsplannen in werking (er lopen nog wel enkele beroepszaken), maar Waterland is helemaal op orde en dat kunnen heel veel gemeenten in Nederland nog niet zeggen. Ruim 113 miljoen vierkante meter Waterland is geactualiseerd, dat betreft 3775 adressen. Dat is echt wel een prestatie van formaat. Ondanks het feit dat de bestemmingsplannen conserverend van aard zijn is er toch ruimte voor aanvullende ontwikkelingen met name op het toeristisch/economisch vlak gecreëerd, want er moet toch ook gewoond en een beetje verdiend worden. We hebben prachtige bedrijven in Waterland en een heel actieve ondernemersvereniging, die ons af en toe de mogelijkheid biedt een beetje achter de schermen te kijken. Ook deze kant van Waterland verdient de aandacht. De raad is bijvoorbeeld op bezoek geweest bij Hakvoort, mocht gluren op het miljoenenjacht. We hebben de Bakker met ster (wie heeft het) bezocht en de bedrijven op het Schouw. Maar wethouder Kools gaat u straks meer vertellen over de ondernemende kant van Waterland, bij de uitreiking van de ondernemersprijs. 

Wethouder Schalkwijk zie je echt overal. Cultuur en sport zijn bij hem in goede handen en zo heeft hij de nieuw opgerichte en snel groeiende Waterlandse Hockeyclub aan een prachtig kunstgrasveld geholpen. Op het jeugdterrein en de wmo zijn de voorbereidingen voor de decentralisaties in volle gang. En we gaan met onze jongerenwerker ook initiatieven ontwikkelen met en voor de jongeren van 16 tot 18, die sinds 1 januari met de nieuwe alcoholwet te maken hebben.
De eerlijkheid gebiedt ook de critici te laten erkennen dat ondanks alle negatieve reacties die wethouder Schalkwijk kreeg vanwege de, door de raad opgelegde welzijnsbezuinigingen, en met name op  het bibliotheekwerk, ook hij een prestatie van formaat heeft geleverd. Hij heeft zijn hoofd erbij gehouden en het bibliotheekwerk in Waterland blijft in alle vestigingen doordraaien. 
En en passant, en daar mogen wij als Waterland toch wel heel erg trots op zijn, behaalde hij in een korte vakantie in Brazilië op het wereldkampioenschap Masters de gouden medaille op de 10 kilometer en de zilveren op de 5 km.  
Ik durf toch wel een applaus van u voor deze wereldkampioen te vragen.

Alhoewel het een beetje een dooddoener is om in de nieuwjaarsrede het woord van het jaar te noemen, misbruik ik de gelegenheid toch even. Eén van de woorden van het jaar is “selfie”, een foto van jezelf die je op de sociale media zet. Ik noem dit even omdat we een nieuwe prominente inwoner hebben in onze gemeente die zich ook op deze manier heeft gepresenteerd, en dat via een heus twitteraccount. Weet u het al? De Monnick is onze nieuwe inwoner, onze nieuwe icoon, een mooi bronzen beeld door onze Monnickendamse kunstenaar Rob Cerneus, geschonken door de Stichting Stadsfeesten Monnickendam. Deze Monnick laat ons via tweets genieten van zijn commentaar op het Waterlandse leven.

Waar ik zelf enthousiast van word is de enorme inzet van onze kernraden. Zij verdienen als geen ander een compliment. Ook door onze ambtenaren wordt de inbreng van kernraden enorm gewaardeerd en men weet de weg naar elkaar steeds beter te vinden. Naast hun gevraagde en ongevraagde adviesrol weten zij ook met mooie initiatieven onze gemeente te verrijken. 
Zo heeft de kernraad van Katwoude gister het boek : “1000 jaar Katwoude”  gepresenteerd een postume uitgave van schrijver Dick Brinkkemper. 
In Broek in Waterland wist de dorpsraad met inzet van het burgerparticipatiefonds en ook betrokkenheid van omwonenden en projectontwikkelaar een mooi speelterrein te realiseren.
In Ilpendam werkt men hard aan initiatieven voor de oude gemeentewerf en niet te vergeten, realiseerde men de aanleg van een hellingbaan voor de huisarts, die voor dit dorp van groot belang is.
De stadsraad van Monnickendam, wist met een dotatie uit het burgerfonds een groot aantal extra fietsenrekken te realiseren en maakt zich sterk voor behoud van een bankfiliaal en zette eerste schreden op het pad van burgerraadpleging.
In Zuiderwoude draait alles naar behoren.
Marken werkt in groepen zeer professioneel aan een visie op het eiland. Ze wisten de oude dijkwoningen die voor sloop op de nominatie staan tijdelijk als jongerenwoning in te zetten. Maar liefst 13 jongerenwoningen mocht wethouder Kools verloten. Ook ontwikkelden zij een zeer professionele eigen alternatief op de dijkversterking die nu in een landelijke pilot Meerlaagsveiligheid meedraait.
En een andere dijkversterking, die van de Waterlandse zeedijk, houdt de gemoederen van de raad en zeker de dorpsraad in Uitdam behoorlijk bezig. Zij wisten Uitdam zelfs in de landelijke media te krijgen, waaronder Hart van Nederland. En afgelopen vrijdag was Marken weer uitgebreid te zien in het programma Nederland in 7 overstromingen. 1916 was voor onze gemeente een verschrikkelijk rampjaar door diverse dijkdoorbraken. In 2016, 100 jaar na dato zullen de nieuwe dijkversterkingen naar verwachting starten. Er zijn al veel mooie culturele initiatieven in de planning om hier gepaste aandacht aan te geven. 

In Waterland is bruist het, er is altijd wel wat te doen, het aantal uren dat er in een dag of een weekend past is altijd te kort om alle evenementen te bezoeken die georganiseerd worden. Of het nu de Katwouder of de Broeker feestweek is, het Jan Haringweekend in Monnickendam of Parkpop in Ilpendam, het tuintonenfestival in Watergang, er is altijd tijd tekort. Gister werd ik in Ilpendam tijdens de nieuwjaarsreceptie per abuis aangekondigd als de burgefeester, maar af en toe voelt het wel zo. 

De brandweer Waterland heeft in deze nieuwjaarsrede toch ook een apart plaatsje verdiend. De bouw van de kazerne in Broek in Waterland gaat dezer dagen opnieuw in de aanbestedingsprocedure. Wat hebben de korpsleden een geduld gehad en ook in spanning gezeten over het wel of niet doorgaan van deze kazerne. Maar de raad staat dubbel en dwars achter jullie. Vanaf afgelopen 1 januari is de brandweerorganisatie in handen van de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland. Dat heeft de gemoederen behoorlijk bezig gehouden. Alhoewel de feitelijke aansturing nu een zaak is van de veiligheidsregio blijven het gewoon ONZE brandweermensen, die ik vanaf deze plek grote waardering wil geven en bedanken. En met de nieuwe gebiedscommandant Alblas gaan we verder waar we gebleven waren met het verhogen van de kwaliteit en het werken aan uw veiligheid. 

En dan het komende jaar, wat verwacht u van ons in 2014? (een kortere toespraak?)
Op het laatste congres van de vereniging van de Nederlandse gemeenten hebben we gesproken over de veranderende rol voor gemeenten. De publieke zaak is niet langer het monopolie van de overheid- zij is in toenemende mate een zaak van de samenleving. Van u als burger, als ondernemer, zorginstelling of corporatie. We zien steeds meer initiatieven van onderop ontstaan. En vaak zijn die initiatieven veel beter dan wanneer wij ze zelf hadden bedacht. Wij moeten leren dat wij (overheid) de burger de kans moeten geven aan zet te zijn. Want als de burger dat zelf, ongevraagd, gewoon doet, hebben we daar vaak nog geen goede reactie op.
Dat is een grote uitdaging voor onze gemeente (voor alle gemeenten): Eerst de burger. We zullen dit samen met u moeten uitvinden, door te experimenteren en te improviseren. 

Maar bovenal en ik meen dat ik hier vorig jaar ook mee ben geëindigd, hebben we u nodig! U houdt ons creatief, bent onze criticaster, onze aanjager en vooral de reden waarom wij het allemaal doen! Dat wij fouten mogen maken om van te leren is ook iets wat ik vraag:
Om met een quote te eindigen van een markant mens die ons afgelopen jaar is ontvallen:
The greatest glory in living
Lies not in never falling, 
But in rising every time we fall. (Nelson Mandela)

Ik wens u voor het komende jaar, veel gezondheid, liefde en creatieve energie toe. Daag ons uit. En vooral: ik verwacht u 19 maart allen te zien op onze stembureaus.
Een gelukkig 2014!"
 
 

Bron: Gemeente Waterland, dinsdag 7 januari 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina