naar Marker Nieuws indexpagina
Dijkversterking Marken wordt maatwerk
Dijkversterking Marken in rijkspilot
 
De Minister van Infrastructuur en Milieu heeft met gemeente Waterland en andere betrokken overheden  afspraken gemaakt om een onderzoek te starten ten behoeve van een Pilot meerlaagsveiligheid (MLV) Marken. De betrokken overheden zien mogelijkheden om met de Pilot maatwerk te leveren voor Marken bij de beveiliging tegen hoogwater, waarbij tegelijkertijd de haalbaarheid van het concept meerlaagsveiligheid wordt getoetst. In de Pilot werken het Rijk, de provincie Noord Holland, de gemeente Waterland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland samen.
 
Meerlaagsveiligheid
De Pilot wordt gestart met een MIRT onderzoek. In dit onderzoek wordt gekeken welke mogelijkheden er zijn om de hoogwaterveiligheid van Marken te borgen. Bij deze meerlaagsveiligheid wordt gekeken of uitwisseling kan plaatsvinden in lagen. Hierbij staat Laag 1 voor de dijkversterking, gedeeltelijk of innovatief, Laag 2 voor ruimtelijke maatregelen in het gebied achter de dijk en Laag 3 staat voor rampenbeheersing en crisisbeheersing. Door het nemen van maatregelen in de ene laag, kunnen maatregelen in een andere laag meer/minder ambitieus zijn.
 
Draagvlak
Eerdere plannen voor de dijkversterking van Marken stuitten onder andere op weerstand vanwege het ruimtebeslag en het effect van de nieuwe dijk op het landschap. Burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon over de afspraken die tussen de regio en het rijk zijn gemaakt: “Als gemeente vinden wij het van groot belang dat het mooie Marken en haar inwoners beschermd blijven tegen de risico’s van hoog water. Dit betekent dat er beslissingen genomen moeten worden die ingrijpen op hoe de dijk er nu bij ligt. Dit zijn besluiten die je zoveel mogelijk in overleg met elkaar moet nemen. Om die reden wordt regelmatig overleg gevoerd met de bewoners en leveren bewoners een actieve bijdrage aan de Pilot.”
Een door de bewoners voorgesteld alternatief maakt onderdeel uit van het onderzoek in de Pilot.
 
Voorwaarden
Gemeente Waterland heeft een aantal belangrijke voorwaarden gesteld om medewerking te verlenen aan de Pilot. Zo zijn er afspraken gemaakt over financieringsbronnen en wordt er door middel van calamiteitenzorg en uitgekiende onderhoudsmaatregelen ook aan de tussentijdse veiligheid gewerkt.
 

Bron: Gemeente Waterland, maandag 13 januari 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina