naar Marker Nieuws indexpagina
Brengt college Waterland leefbaarheid ten gronde ?
Is een 'nieuwe' APV per kern een idee ?
 
In het Noordhollands Dagblad van afgelopen donderdag 16 januari 2014 meldde Johan Moes reeds het volgende:
 
In sportkantines in Waterland mag voortaan gedurende grote delen van de zaterdag & zondag GEEN alcohol meer worden geschonken. Dat is een gevolg van nieuwe regels in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), die naar verwachting donderdag 23 januari 2014 wordt vastgesteld.
 
Alle gemeenten in Nederland, dus ook de gemeente Waterland, moeten voortaan hun eigen regels hanteren als het gaat om zogenaamde paracommerciële instellingen. Bijvoorbeeld sportkantines en dorpshuizen. Deze instellingen halen veel inkomsten uit de verkoop van alcohol houdende dranken. De regels zijn bedoeld om concurrentie met de reguliere horeca te beperken.
 
Voetbalkantine 'Nooitgedacht'
Voor de voetbalkantine op Marken bepaalt de nieuwe APV dat er alleen alcohol geschonken mag worden één uur voor de wedstrijden (activiteiten) tot twee uur na afloop van de wedstrijden. Dus als de laatste wedstrijd om 16.15 uur is afgelopen, mag er tot 18.15 uur alcohol worden verkocht. Bijkomende regel is dat er tijdens jeugdactiviteiten GEEN alcohol mag worden geschonken. Ofwel als de S.V. Marken A1, waarvan minimaal één speler jonger is dan 18 jaar, om 14.30 uur begint en eindigt om 16.15 uur, er tijdens die gehele wedstrijd GEEN alcohol mag worden geschonken in kantine 'Nooitgedacht'.
 
Dat dit de doodsteek is voor Sportvereniging Marken moge duidelijk zijn. Een belangrijke inkomstenbron van de vereniging zijn de barinkomsten en als deze daalt zal de contributie omhoog moeten, om de begroting rond te kunnen krijgen. De contributie is net verhoogd door de komst van het kunstgrasveld.
 
Ook mag er in de voetbalkantine GEEN alcohol worden geschonken tijdens 'bijeenkomsten van persoonlijke aard'. Dat houdt in dat er WEL alcohol mag worden geschonken tijdens een nieuwjaarsreceptie of jubileumfeest van S.V. Marken, maar NIET tijdens een trouwreceptie of andersoortig feestje van een bestuurslid, die de kantine heeft afgehuurd.
 
Andere voorbeelden:
GEEN alcohol verkoop tijdens het 'Groen=Gras toernooi'. Bij dit toernooi doet veel jeugd jonger dan 18 jaar mee. Dit geldt uiteraard ook voor het Pinkstertoernooi.
 
Het jaarlijkse kienen van de Marker Oranjevereniging vindt  plaats in de voetbalkantine. Ook bij deze gelegenheid mag er dus volgens de nieuwe APV GEEN alcohol geschonken worden.
 
Dorpshuis 'Het Trefpunt'
Voor dorpshuizen geldt dat er alcohol mag worden geschonken op maandag tot en met vrijdag van 16.00 uur tot 23.00 uur en op zaterdag & zondag van 16.00 uur tot 0.00 uur. Dit heeft voor het dorpshuis ook grote gevolgen.
 
Voorbeelden:
Tijdens de maandelijkse Open Eettafel van WonenPlus in de hal van het dorpshuis, drinken de meeste personen vaak een alcoholische consumptie voor en tijdens deze maaltijd van 12.00 uur tot 14.00 uur. Dit mag niet meer, daar er pas alcohol mag worden geschonken vanaf 16.00 uur.
 
Bij slechte weersomstandigheden op Koningsdag wordt er uitgeweken naar dorpshuis Het Trefpunt. Maar daar mag pas vanaf 16.00 uur alcohol worden geschonken.
 
Als de muziekvereniging ‘Juliana’ op vrijdag heeft geoefend, mag er na 23.00 uur ook GEEN alcohol meer worden geschonken.
 
Dorpshuis 'het Trefpunt' bezit wel een volwaardige horeca vergunning. En is het te hope dat bovenstaande voorbeelden niet gelden voor Het Trefpunt.
 
Locale horeca
Maar een belangrijk punt van de ‘nieuwe’ APV is, dat de locale horeca meer klandizie krijgt. Maar gaat iemand na afloop van een voetbalwedstrijd naar ‘De Visscher’ of ‘The Flying Sailer’ op Marken ? De redactie denkt van niet, maar daar is deze nieuwe APV wel voor bedoeld.
 
De VVD Waterland in persoon van Rob Schröder, eigenaar cq betrokken bij een aantal horeca gelegenheden in Monnickendam, heeft de nieuwe APV waarschijnlijk bedacht, maar volgens de redactie levert deze regeling alleen maar verliezers op.
De sociale controle op alcohol verkoop is in een voetbalkantine groter, dan in de locale horeca.
 
Nu maar afwachten wat de gemeenteraad gaat beslissen (donderdag alleen inhoudelijk debat) aanstaande donderdag tijdens de Raadsvergadering, agendapunt 15.
 
Onderstaand de Raadstukken, welke op website van de gemeente Waterland staan:
Voorstel wijziging APV naar aanleiding van gewijzigde Drank- en Horecawet Concept besluit wijziging APV Bijlage
Nota nummer : 207-8 Nota nummer : 207-9 Nota nummer : 207-10
 

Bron: PepProductions, zondag 19 januari 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina