naar Marker Nieuws indexpagina

College wil meer woningen voor lage middeninkomens

 
Het college van Waterland heeft de gemeenteraad laten weten dat er meer gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat er nieuwe woningen komen voor huishoudens met een laag middeninkomen. Door landelijke en Europese regels komen grote groepen mensen namelijk niet meer in aanmerking voor een sociale woning. Het college stelt daarom voor om andere uitgangspunten vast te leggen voor nieuwbouwprojecten.
 
15+15
Wethouder Kools wil dat de gemeente nieuwe uitgangspunten vaststelt. “Huishoudens met een inkomen tussen circa € 34.000 en € 43.000 dreigen tussen wal en schip te komen. Zij krijgen tegenwoordig vaak geen sociale woning meer. Maar zij kunnen zich in veel gevallen óók niet redden op de particuliere markt. Daar wil ik wat aan doen. Nu is het zo dat 30% van nieuw te bouwen woningen sociaal moet zijn, dus voor huishoudens met maximaal € 34.000 inkomen. Maar veel mensen in Waterland komen dus helemaal niet meer in aanmerking voor dat soort woningen. Daarom stellen we nu een ‘15+15%-afspraak’ voor. Nog steeds 15% sociaal, maar óók 15% voor mensen die net buiten de boot vallen. Zo blijven we 30% bouwen voor mensen die zich zonder onze steun niet goed kunnen redden op de woningmarkt”.
 
Aandacht jongeren
Het college verwacht niet dat de accentverschuiving grote negatieve gevolgen heeft voor de categorie sociale woningbouw. In de stukken aan de gemeenteraad zijn nog meer voorstellen opgenomen met betrekking tot wonen. Zo is onder andere voorgesteld om de komende jaren twintig jongerenwoningen te bouwen.
 

Bron: Gemeente Waterland, vrijdag 24 januari 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina