naar Marker Nieuws indexpagina
APV Drank- en Horecawet punt van discussie na inspreekreacties
tijdens gemeenteraad Waterland op donderdag 23 januari
Neel Huurman spreekt in namens de Eilandraad
 
De Eilandraad heeft tijdens de raadsvergadering, mede namens voetbal, tennis en ijsclub, ingesproken in verband met de voorgenomen vaststelling door gemeente Waterland van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) met betrekking tot de Drank- en Horecawet (DHW). Stichting Marker Jongeren heeft ook vanuit Marken ingesproken, evenals Berry Groot als lid van Sportvereniging Marken. In de DHW is, naast het verbod om alcohol te verstrekken beneden de 18 jaar, ook opgenomen dat iedere gemeente middels een APV plaatselijke regels moet opstellen voor zogenaamde para-commerciële instellingen. Denk daarbij dus vooral aan sportkantines zoals Tennisclub Marken, SV Marken en IJsclub Marken die hebben. Ook de Zonnewijzer blijkt para-commercieel, hoewel die vanuit hun horecavergunning ruimere openingstijden kennen en daarbij slechts licht alcoholische dranken mogen schenken. Dorpshuis Het Trefpunt betreft juist wel een commerciële instelling omdat dit een geprivatiseerde instelling is met een bijbehorende volledige alcoholvergunning (dus ook sterke drank) en heeft dus minder last van de aanvullende regels die gemeente Waterland wil vastleggen binnen de APV.
 
De discussie zit vooral in onduidelijkheid en rekbaarheid over eindtijden voor het mogen verstrekken van alcohol aan volwassenen, omdat deze worden gekoppeld aan de activiteiten die plaats vinden. Het lijkt erop dat de eindtijd voor het verstrekken van alcohol bij bijvoorbeeld SV Marken 18.15 uur wordt op zaterdag (2 uur na de laatste wedstrijd), im plaats van de in een ver verleden met de plaatselijke horeca afgestemde 19.30 uur. Echter organiseer je om 18.15 uur bijvoorbeeld nog een voorlichting over de voetbalspelregels, wat een activiteit is die in overeenstemming is met de doelstelling van de vereniging, dan kan de bar, volgens de nu voorgestelde APV, tot 2 uur na afloop van die quiz open blijven. Dit kan niet de bedoeling zijn, juist ook niet richting de commerciële horeca. De Eilandraad pleit daarom voor duidelijkheid in plaats van creatieve mogelijkheden binnen de nu voorgestelde APV. Daarom is de Eilandraad een voorstander van vaste eindtijden welke via een convenant tussen de commerciële en para-commerciële instellingen op Marken moeten worden vastgesteld. Dit kan dan ook bij de andere kernen zo gebeuren.
 
Een andere beperking binnen de voorgenomen APV, overigens ook in de nu geldende vergunningen, is het gebruik c.q. verhuur van sportkantines voor feestjes van leden. De Eilandraad pleit ervoor hier een maximum aan te stellen, bijvoorbeeld maximaal 6 per jaar per instelling, en vervolgens de verplichting op te nemen deze feestjes tijdig te melden bij gemeente Waterland. Dit kan bijvoorbeeld eenvoudig door het instellen van een voor dat doel bestemde mailbox. Over de definitieve maximale aantallen per jaar kunnen via eenzelfde convenant afspraken worden gemaakt zodat er een gezonde balans ontstaat tussen de verschillende belanghebbenden.
 
Wat de Eilandraad jammer vindt, is dat er blijkbaar in 2013 veel tijd verspeeld is bij de gemeente Waterland waardoor nu de per 1 januari 2014 wettelijk verplichte APV voor para-commerciële instellingen overhaast vastgesteld moet worden. Voor “eerst denken dan doen”, dus onder andere goed overleggen met de belanghebbenden, is dus blijkbaar geen tijd meer. Sterker nog, gemeente Waterland is wettelijk al te laat met het vaststellen van de APV. In een volgende raadsvergadering zullen waarschijnlijk nadere besluiten worden genomen over de APV. Wij hebben echter het einde van de discussie in de gemeenteraad van 23 januari niet meer afgewacht en zijn tegen middernacht vertrokken; na dus eerst van 19.30 uur tot 22.15 uur te hebben gewacht op ons agendapunt. Ook wij zijn slechts vrijwilligers. 
 
Om 23.58 uur werd de discussie in gemeenteraad afgerond (Red.).
 
Inspreekreactie Eilandraad
Susan Visser namens de Stichting Marker Jongeren Berry Groot sprak op persoonlijke titel
Henk Zeeman, voorzitter Eilandraad, nam voor Neel Huurman nog even het woord

Bron: Stichting Eilandraad Marken, vrijdag 24 januari 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina