naar Marker Nieuws indexpagina
Gemeente Waterland zoekt bestuurders voor een buurtbus
 
Via de Gemeente Waterland (de heer Henri Koldewijn) is het verzoek binnengekomen onderstaand bericht te verspreiden onder de bewoners van Waterland. 
 
Met dit medium vraagt de gemeente Waterland of er bewoners binnen onze gemeente vrijwilliger zouden willen zijn als bestuurder van een buurtbus.

Deze vraag wordt hieronder toegelicht.

Aanleiding.
De gemeente Waterland werkt met stadsdeel Amsterdam-Noord samen aan het zogenaamde “Gebiedsproces Waterland-oost”. Dit gebiedsproces houdt in dat de gemeenten op een zestal thema’s bepaalde knelpunten in gezamenlijkheid willen oplossen. De dorpsraden van Waterland zijn eerder over de afronding van de eerste fase (knelpuntenanalyse en programma, zie bijlage, geïnformeerd en waren onderdeel van de klankbordgroep bij het opstellen van het deelproject Afsprakenkader landbouwontwikkeling en landschap.

Verkeersproject
De drie wegbeheerders van het gebied, beide gemeenten en het Hoogheemraadschap, hebben tevens deelproject zes opgestart, het opstellen van een Toekomstvisie tertiair verkeerssysteem. Bij dit project is door de Stuurgroep besloten een zogenaamd ‘uitvoeringsprogramma’ op te stellen om een aantal concrete verkeerskundige maatregelen te treffen om de knelpunten op te lossen. Deze knelpunten zijn hoofdzakelijk door de bewoners van geheel Waterland benoemd doordat zij hun knelpunten hebben kunnen benoemen bij het invullen van een internetenquête die hierover heeft plaatsgevonden. De grootste knelpunten zijn gelegen binnen het grondgebied van stadsdeel Amsterdam-Noord.
De gemeente Waterland gaat op korte termijn met de volgende drie knelpunten aan de slag:

- Onderzoeken of langs de Gouw bij Zuiderwoude uitwijkhavens kunnen worden gerealiseerd
- Onderzoeken of een door vrijwilligers bestuurde buurtbus tussen de kernen in het gebied en de kernen aan de rand van het gebied kan worden ingezet;
- Versterking handhaving maximumsnelheid en verbodsbepalingen.

Deze mail heeft betrekking op de mogelijke inzet van een buurtbus.

Buurtbus
In de regio is met de busmaatschappij afgesproken dat er een mogelijkheid moet bestaan voor het inzetten van een buurtbus. Deze buurtbus kan dan bijvoorbeeld rijden tussen kernen waar geen OV is, dan wel vanaf kernen zonder OV naar kernen met OV zodat daarop kan worden aangesloten.
De opzet van deze buurtbus is, is dat de busmaatschappij de kosten van de bus voor haar rekening neemt, maar dat de bus bestuurd wordt door een
vrijwilliger. Hiervoor is het nodig dat een groep van vrijwilligers beschikbaar is om de buurtbus te kunnen besturen. De planning voor het besturen van deze bus wordt ook verzorgd door de busmaatschappij en de vrijwilligers krijgen een training voor het kunnen rijden met deze kleine bus, waarvoor een rijbewijs B voldoende is. In de gemeente Beemster loopt dit project succesvol. Zie voor meer informatie de website van deze buurtbus: www.buurtbusbeemster.nl

Dit project kan alleen slagen indien er voldoende vrijwilligers zijn. Hiervoor is een groep van vrijwilligers nodig met een grootte van 25 á 30 mensen, waarbij per vrijwilliger een inzet gewenst is van gemiddeld een halve dag per week.

Om deze reden de vraag aan u en uw achterban om te inventariseren of er bij onze bewoners belangstelling is om als vrijwilliger een buurtbus te besturen. Zonder voldoende vrijwilligers kan geen buurtbus worden ingezet.

Wij hopen dat u ons
voor 1 april kan aangegeven of en zo ja hoeveel mensen interesse hebben voor het besturen van de buurtbus.
Daarnaast zal het onderwerp nog worden geagendeerd voor het eerst volgende overleg tussen de gemeenten en de kernraden van 4 februari 2014.

Meer informatie
Voor meer informatie over deze vraag en de buurtbus kunt u terecht bij:
de heer Niek Zwaag, n.zwaag@waterland.nl of ( (0299) 658 632.
Uw reactie kunt u sturen naar de heer Niek Zwaag.

Alvast hartelijk dank voor uw inzet en reactie.

Met vriendelijke groet, Henri Koldewijn
 
 
 
Knelpuntenanalyse en programma

Bron: Gemeente Waterland, zondag 26 januari 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina